Tentoonstelling Mass Support New York

Actualiteiten, Evenementen, Exposities, Nieuws

Tentoonstelling Mass Support New York

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-04-2023

Op dinsdag 21 maart opende in de Spitzer School of Architecture in New York de tentoonstelling Mass Support: Flexibility and resident agency in housing. In deze tentoonstelling wordt de erfenis en hedendaagse relevantie van de Stichting Architecten Research (SAR) gepresenteerd.

De SAR was een Nederlandse architectonische denktank die tussen 1964 en 1990 actief was en een radicaal nieuwe manier van massawoningbouw voorstelde. Hierin stond de gebruiker van de woning centraal. Hij werd zelf in staat gesteld zijn eigen woning plattegrond te ontwerpen. Oorspronkelijk geleid door John Habraken, deed de SAR een voorstel voor nieuwe functies voor de bouwsector, voor huishoudens en, cruciaal: voor architecten.

Na de première aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in de zomer van 2022, rees een geactualiseerde versie van deze tentoonstelling in het voorjaar van 2023 naar de Spitzer School of Architecture van City College, City University of New York (CCNY). Hier worden tien recente projecten belicht die op verschillende manieren resoneren met de erfenis van het baanbrekende werk van de SAR – van nieuwe modellen van sociale woningbouw in Berlijn en Barcelona tot nieuwe toepassingen van prefabconstructies in Beijing en Brooklyn.

Symposium

Op 26 april zal een internationaal, virtueel symposium over flexibiliteit, inbreng van bewoners en modulair bouwen in hedendaagse residentiële architectuur de thema’s van de tentoonstelling aanvullen en uitbreiden. Hierbij worden studenten, academici, beleidsmakers en praktijkmensen blootgesteld aan de onderbelichte interface van robuuste gemeenschapsbetrokkenheid. en innovatieve bouwtechniek. Het online symposium is via zoom te volgen

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen de Spitzer School of Architecture New York en het Curatorial Research Collective van de TU/e. Van Eesteren Museum directeur Jorn Konijn is één van de curatoren van de tentoonstelling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.