Terras voor brugwachters

Nieuws

Terras voor brugwachters

Door: Petra Starink | 12-06-2013

Architect John Körmeling heeft voor de stad Tilburg een brug ontworpen met daarin een museum. In het zogeheten ballasthuis, het contragewicht van de brug, maakte de architect een ruimte voor de brugwachters die tegelijkertijd ook dienst doet als expositieruimte. De openingstentoonstelling maakte Körmeling zelf over zijn lichtkunst. Wanneer de brug open is, kijken automobilisten niet naar een kaal wegdek, maar onder het brugdek door naar het museale ballasthuis, dat naar beneden zakt bij opening van de brug.

Begroetingsbrug

De nieuwe brug in de Piushaven, die vijf wijken met elkaar verbindt, wordt vrijdag 14 juni officieel geopend. Körmeling noemt zijn industrieel ontwerp een ‘begroetingsbrug’: ‘Bij een geopende brug kunnen automobilisten, wandelaars, schippers en de brugwachters elkaar zien. Voor het ballasthuis is ook een terras gemaakt voor de brugwachters.

Het ontwerp van Körmeling is uniek omdat het brugdek niet scharniert bij een uiteinde, maar vijf meter verderop, dit dankzij een verplaatst draaipunt. Hierdoor heeft iedereen op straatniveau vrij uitzicht als de brug open gaat.

Het ontwerp is traditioneel en futuristisch tegelijk en verbindt het oude Tilburg met het nieuwe. Het ballasthuis is een stalen constructie met wanden van glas dat zorgt voor het contragewicht in de brug. Het is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog en weegt 43 ton. De kosten van de brug bedragen 3,2 miljoen euro. Voor de naam van de brug is een wedstrijd uitgeschreven. De naam wordt vrijdag 14 juni om 11.00 uur onthuld.

De architect

John Körmeling (1951) is een van Nederlands meest eigengereide kunstenaars/architecten. Eerder ontwierp hij een doorzonwoning in Tilburg die dag in dag uit rond een rotonde draait. Op Schiphol ontwikkelde hij het kunstwerk Haha Hihi en in 2010 maakte hij internationaal furore met het Happy Street Paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in Shanghai. Hiervoor werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Körmeling wil kunst maken voor iedereen en heeft een liefde voor simpele, eenvoudige ideeën met een vleugje absurde humor.

In ArchitectuurNL nummer 4 kunt u een artikel lezen over nieuwbouw en hergebruik van brugwachtershuisjes in Nederland.

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.