Herbestemming HTS in Kolenkitbuurt

Herbestemming HTS in Kolenkitbuurt

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-07-2014

Het voormalige HTS- gebouw aan de Wiltzanghlaan in de Kolenkitbuurt in Amsterdam is vorige week geopendMMX architecten waren betrokken bij de herbestemming. De oude school is omgetoverd tot een bruisend creatief bolwerk dat onderdak biedt aan’WOW Amsterdam’, een broedplaats voor creatief talent.

Het getransformeerde gebouw biedt plek aan 50 studio’s voor tijdelijke bewoning door afgestudeerd talent van de Amsterdamse kunstopleidingen. Deze voorziening wordt gecombineerd met een hostel, een restaurant, een urban farm, een kruidentuin en expositieruimte.

De heropening is een initiatief van stadsdeel West, Bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam en ondernemer Sandra Chedi. Kees van Ruyten, oud-HTS-student en bestuurder van de Stichting WOW, gaat het gebouw exploiteren. Voormalig HTS-studenten Jasper Stam, Arjan van Ruyven en Michiel Pelt, beiden van MMX architecten, en Luca van der Putten waren betrokken bij de herbestemming.

Transformatie

Het pand is voor ongeveer 300,- euro per vierkante meter getransformeerd. In 2000 is het gebouw aangepast voor huisvesting van asielzoekers. Hierdoor waren er al aparte kamers en sanitaire voorzieningen. Net afgestudeerde kunstenaars kunnen voor maximaal 1 jaar een ruimte huren voor 370,- tot 500,- euro. WOW is een initiatief van Gemeente Amsterdam: Stadsdeel West en Bureau Broedplaatsen en Stichting WOW Amsterdam.

Beeld: WOW

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.