The Cloud Collective ontwerpt vleermuizentoren

Nieuws

The Cloud Collective ontwerpt vleermuizentoren

Door: Petra Starink | 25-04-2016

Rijkswaterstaat start in samenwerking met Landschap Overijssel de bouw van een vleermuizentoren op landgoed Teesinkbos in Enschede. De 6 meter hoge toren van 3 bij 3 meter dienst als compensatie voor verschillende verblijfplaatsen van vleermuizen. De bouw van de toren is nodig voor de Nieuwe Twenteroute: de vernieuwing van de N18 tussen Enschede en Varsseveld. The Cloud Collective architecten uit Rotterdam heeft de toren ontworpen in samenwerking met Natuur Inclusief uit Borculo. Bouwbedrijf W.Nijhuis bouwt de vleermuizentoren die begin juni dit jaar klaar moet zijn.

De toren wordt het nieuwe verblijf van diverse vleermuizen zoals de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en de zeldzame gewone grootoorvleermuis. De toren dient als compensatie van vleermuizen die in de omgeving verdwijnen door de sloop van panden als gevolg van de bouw van de nieuwe N18. Landschap Overijssel, eigenaar van Landgoed Teesinkbos, wordt eigenaar van de vleermuizentoren.

Opvallende vorm van bouwwerk

Het bouwwerk heeft van buiten een opvallende vorm en is van binnen speciaal ingericht voor de drie vleermuissoorten. Iedere soort stelt zijn eisen aan de verblijfplaats. De onderste drie meter van het gebouw zijn ruw afgewerkt om extra houvast voor de vleermuizen te bieden. Binnenin wordt de toren opgevuld met gipsen muurtjes met openingen van 2 tot 3 centimeter, waar de vleermuizen in kunnen kruipen. Het bovenste gedeelte van de toren is een houten kapconstructie. Deze zolder bestaat uit balken en er komen twee grote vleermuiskasten te hangen, die extra hang- en wegkruipmogelijkheden bieden. De oud-Hollandse, holle dakpannen op het dak zorgen voor extra verblijfplaatsen. De houten gevelbekleding van het zoldergedeelte is voorzien van ruimtes waarachter vleermuizen zich kunnen verschuilen.

Flora en faunawet

De vleermuistoren wordt in het open gedeelte aan de noordzijde van het bos gebouwd. Rijkswaterstaat heeft voor de sloop van de bestaande verblijfplaatsen ontheffingen gekregen in het kader van de Flora- en faunawet, met daarbij de voorwaarde dat er nieuwe verblijfplaatsen worden gecreeerd. Belangrijke voorwaarde is dat de panden pas gesloopt mogen worden als het nieuwe verblijf er staat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.