The CubeHouse: hekkensluiter van Mahler4

Actualiteiten, Nieuws

The CubeHouse: hekkensluiter van Mahler4

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2023

Naar verwachting start projectontwikkelaar G&S& in het vierde kwartaal van dit jaar met de bouw van The CubeHouse. Dit laatste stukje van het Mahler4-kavel is het eerste houten kantoorgebouw op de Zuidas. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en BNP Paribas verhuizen met hun hoofdkantoor naar The CubeHouse dat werd ontworpen door het New Yorkse archtectenbureau CO-IL.

Ontwikkelaar G&S& was twintig jaar geleden de grondlegger van het zakendistrict Mahler4 op de Amsterdamse Zuidas. Het was dan ook deze partij die hier een groot deel van de bekendste gebouwen realiseerde zoals Viñoly en UNStudio. Met de bouw van The CubeHouse maakt G&S& het Mahler-kavel helemaal af.

Het gebouw ligt op de hoek van de Parnassusweg en de Claude Debussylaan en is een ontwerp van het New Yorkse architectenbureau SO – IL, van architecten Florian Idenburg en Jing Liu. Arcadis adviseerde op het gebied van constructie, engineering en duurzaamheid. BNP Paribas Real Estate adviseerde bij de verkoop van The CubeHouse. Na het toekennen van de omgevingsvergunning start de bouw, waarna het gebouw naar verwachting eind 2025 wordt opgeleverd.

Bio-based, PV en hout

De constructie van The CubeHouse bestaat voor 75 procent uit bio-based materiaal. Door het toepassen van 13.000 m3 aan hout wordt 9.000 ton CO2 opgeslagen. PV-panelen die op het dak liggen en tevens zijn verwerkt in de gevel wekken jaarlijks ruim 138.000 kWh op en dekken voor ongeveer 80% procent van het verwachtte energiegebruik van het gebouw.

Op het dak wordt het hemelwater opgevangen en opgeslagen. Daarnaast is er een grijswatersysteem dat regenwater opvangt voor het spoelen van toiletten en de irrigatie van het groen op de daktuin. Deze openbare daktuin zorgt voor nieuwe flora en fauna op de Zuidas.

Daarnaast is voorzien in zogeheten ‘breathe spaces’. Dit zijn semi-buitengebieden waarmee de kantoorruimte zich uitbreidt naar buiten.

Paris-Proof

The CubeHouse is BREEAM Excellent gecertificeerd. Maar G&S& wil het gebouw uiteindelijk Paris-Proof opleveren, met een MPG-score van 0,595 en een WELL Gold-certificering. Dit betekent dat welzijn en gezondheid van de gebruikers bovenaan staan. Deze wens is onder meer vertaald naar het feit dat het gebruik van openbaar vervoer en de fiets wordt gestimuleerd. Onder meer met een riante gelijkvloerse overdekte fietsenstalling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.