Theater Den Bosch grondig vernieuwd

Theater Den Bosch grondig vernieuwd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-03-2009

Het college van B en W in Den Bosch wil het Theater aan de Parade herontwikkelen. De keuze voor een ‘brede’ programmering vereist een passend gebouw. Het college wil dat het theater weer aansluiting krijgt bij de artistieke top van de Nederlandse theaterwereld. Directe aanleiding voor de vernieuwing is dat uiterlijk in 2015 aanzienlijk groot onderhoud nodig is.

Ambitieniveau
Het gaat om een eigentijds gebouw met een grote zaal met circa 1.200 stoelen en een middelgrote zaal van circa 500 stoelen, beide met de eigentijdse theatertechnische faciliteiten. Het theater blijft op de huidige locatie aan de Parade, tenzij het daar ruimtelijk niet is te realiseren. Het college gaat op zoek naar een alternatief voor de theaterfunctie tijdens de verbouwing.

Het gaat om een aanzienlijke investering waarmee voor langere tijd het ‘theatergezicht’ van ’s-Hertogenbosch wordt bepaald. Daarom heeft het college eerst het ambitieniveau bepaald om vervolgens te zien welke functies, ontwikkelingsrichting en configuratie van zalen daarbij het best passen. Bedoeling is dat de gemeenteraad in april een besluit hierover neemt.

Tijdverlies
Gelet op de staat van het gebouw en het belang van het theater kan het college zich geen tijdverlies permitteren. Na de besluitvorming door de raad, start het college direct met de uitwerking.

Zo spoedig mogelijk na het zomerreces van 2009 kan de gemeenteraad dan besluiten over de massastudie en de kosten van verbouw en/of nieuwbouw ter plaatse. Op basis daarvan volgt het verdere bouwproces (programma van eisen, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en aanbesteding). De oplevering van het nieuwe theater is begin 2015 voorzien. Bij aanvang van het theaterseizoen 2015-2016 is het theater klaar.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.