Theater en Cultuurcentrum De Nobelaer opgeleverd

Actualiteiten, Nieuws

Theater en Cultuurcentrum De Nobelaer opgeleverd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2022

De Nobelaer betreft een volledige nieuwbouw voor een culturele instelling, die voorziet in onder meer een grote zaal met vlakke vloer, een kleine zaal, een bibliotheek, muziek-, dans- en dramastudio’s, ateliers en kantoren. Alle ruimtes zijn ontworpen voor meervoudig gebruik.

Het culturele centrum aan de Parklaan is compact ontworpen met een herkenbare, dubbelhoge centrale ruimte in het gebouw. Grote glasvlakken in de gevel en ín het pand laten een vloed aan daglicht binnen en dragen bij aan een sterke relatie met buiten. De hoofdentree, zaal en dramastudio’s richten zich naar het centrum. Naar achteren toe neemt het volume in hoogte af, en zoekt het aansluiting bij de lagere bouwhoogte van de woonwijk.

Verder speelt het ontwerp van TenBrasWestinga in op de veranderde omstandigheden voor hedendaagse culturele centra. Steeds vaker maken verschillende organisaties gebruik van één multifunctionele accommodatie. Alle studio’s zijn dan ook direct zichtbaar en bereikbaar vanuit de centrale huiskamer waarmee ze ook zijn in te zetten voor publieksfuncties. De multifunctionele foyer is geschikt voor manifestaties en evenementen. 

Interieur

Het interieurontwerp is er op gericht om elkaar te ontmoeten, kennis te maken met elkaar én de activiteiten in het gebouw. Zo refereert de centrale ruimte aan een woonkamer. Net als thuis zijn er tafels en stoelen, luie zitbanken, vloerkleden en (boeken-)kasten. Verderop, door het hele gebouw heen, zijn ontmoetingsplekken ontworpen. Een groot deel van de meubels zijn via Markplaats aangeschaft. Door de mix van oud en nieuw ontstaat vanaf het begin een vertrouwd gevoel bij de Nobelaer.

Binnenwanden en plafonds zijn in de houtsoort Accoya uitgevoerd. Wanden in verkeersruimten zijn voorzien van verdiepingshoge fotografie door theaterfotograaf Deen van Meer.

Exterieur

De Nobelaer staat in stedelijke omgeving. Het gebouw en het tuinpark om het gebouw heen zijn als één geheel ontworpen. Tegenover de oppervlakte van het dak staat 1,5 maal groen oppervlak. Aan de west- en zuidzijde van het gebouw is dit ingericht als bloemenpark. Naast wilde bloemen, bij uitstek het thuis voor insecten, worden verschillende in elk seizoen bloeiende planten geplant. Het gebouw is verder voorzien van twaalf vleermuiskasten. Infiltratiegeulen rondom het gebouw en wadi’s in de overgang van terrein naar omgeving anticiperen op wateroverlast, droogte en hitte.

Fotograaf: Mike Bink, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.