Theater in kerk

Theater in kerk

Nieuws
Door: Petra Starink | 17-05-2013

Dinsdag 14 mei is in Helmond het vernieuwde Theater Speelhuis geopend. Het theater vervangt het in 2011 afgebrande kubusvormige theater van architect Piet Blom. Het nieuwe Speelhuis is gevestigd in de katholieke koepelkerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming.

Bij de transformatie van de kerk in een theater eiste het bisdom dat de kerk teruggebracht kan worden in zijn oorspronkelijke vorm. Daarom zocht architectenbureau Cepezed voor oplossingen die later gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden. De stalen tribune bijvoorbeeld is op een paar plekken met u-profielen gefixeerd aan het oorspronkelijke gebouw. Het trappenstelsel hangt aan de uitkragende loopbrug van het balkon. De verlichting van de looproutes is geïntegreerd in de balustrades, die tevens een constructieve werking hebben.

Verlichting

Om de koepel van de kerk zo goed mogelijk uit te laten komen, is het podiumfront zo ver mogelijk naar achteren geplaatst. Verder is er veel aandacht besteed aan de akoestiek in het gebouw. Zo zijn er akoestische voorzieningen opgenomen in de doorvalbeveiligingen van het balkon en de tribune, aan de onderkant van de tribune, het podiumfront en de lichtbrug. De glas-in-loodramen van de kerk zijn deels geblindeerd in verband met de voorstellingen, maar er is licht tussen de blindering en de ramen geplaatst zodat de ramen aan de buitenkant mooi verlicht zijn. In het middenschip is de blindering juist aan de buitenkant geplaatst zodat de verlichte ramen naar binnen uitstralen en daar het tribunegedeelte beschijnen.

Transparante voorgevel

De garderobe en toiletten zijn ondergebracht in aanbouwvolumes. Deze zijn voor zover mogelijk door bestaande voorzieningen gekoppeld aan het kerkgebouw. Het deel met de entree, garderobe en toiletten is 5 bij 20 meter en heeft een transparante voorgevel met daklichten. De aanbouw is aan de kerk gekoppeld via een voormalige biechtstoel. Op de plek van de andere biechtstoelen zijn nooduitgangen gemaakt. Altijd belangrijk, maar met de brand van 2011 nog vers in het geheugen hier misschien nog wel belangrijker dan anders. De ingang van de kerk is verplaatst naar de oostkant, waar meer ruimte is voor grote stromen publiek.

De nieuwe locatie is vooralsnog een tijdelijke oplossing voor het theater. Er wordt gekeken of renovatie van het kubusvormige theater of nieuwbouw een optie is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.