Theater Zuidplein officieel opgeleverd

Nieuws

Theater Zuidplein officieel opgeleverd

Door: Petra Starink | 18-05-2020

Ontwerpbureau voor stedenbouw en architectuur De Zwarte Hond heeft Theater Zuidplein ontworpen. In het gebouw bevinden zich twee theaterzalen, een café-restaurant en een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Het interieur is ontworpen door BURO M2R, Studio RAP ontwierp akoestische wanden voor de theaterzaal. De komende maanden nemen de gebruikers hun intrek in het pand.

Theater Zuidplein, bekend als het Kunstenpand maakt deel uit van de gebied brede PPS-ontwikkeling Hart van Zuid, rondom het Zuidplein en Ahoy. In samenwerking met de gemeente Rotterdam realiseren Ballast Nedam en Heijmans hier naast het theatergebouw onder andere het Rotterdam Ahoy Convention Centre, Zwemcentrum Rotterdam, een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht. Na het Zwemcentrum is Theater Zuidplein het tweede project in Hart van Zuid dat nu helemaal is afgerond.

Theater Zuidplein is de vervanging van het naastgelegen uit 1953 stammende gebouw, dat circulair wordt gesloopt zodra het nieuwe pand in bedrijf is. De plek in het centrum van Hart van Zuid, ligt naast het bus- en metrostation.

Bibliotheek

De bibliotheek wordt laagdrempelig, met een groot aanbod van activiteiten op het gebied van taal en digitale vaardigheden. Wijkbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, kennis opdoen, studeren, en ervaringen delen. Jongeren zijn nadrukkelijk welkom. De programmering van het theater is breed en speelt vaak in op wat in buurt, stad en regio gebeurt. Samen met het zeven dagen per week geopende café-restaurant ontstaat zo een voorziening die een belangrijke maatschappelijke rol zal vervullen in Rotterdam-Zuid.

Gesloten robuust karakter

Theater Zuidplein is een compact volume van circa 12.500 m2. Vanwege de geluidseisen zijn de theaterzalen gepositioneerd aan de kant van de metrolijn, waardoor het gebouw hier een gesloten, robuust karakter heeft, met een bakstenen gevel voorzien van verticale accenten die de hoogte van de toneeltoren benadrukken.

Gevel uitgevoerd in geanodiseerd aluminium

Contrasterend hiermee is de semi-transparante voile-gevel bij de entree, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. In dit entreegebied liggen de meest publieke functies. Overdag zorgt de opengewerkte gevel voor een bijzonder lichtspel in het interieur en s’avonds benadrukt de gevel met zijn lichtuitstraling de uitnodigende entree.

Lees ook:

Hoge ontvangsthal is hart van het pand

De hoge ontvangsthal vormt het hart van het pand. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal. De ruimte heeft een extra podium voor laagdrempelige activiteiten, zoals kindervoorstellingen en andere buurtgerichte initiatieven. Ook kunnen hier bands of dj’s optreden of tentoonstellingen worden gehouden. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen.

Interieurontwerp in samenwerking met BURO M2R

Het interieurontwerp, dat De Zwarte Hond maakte in samenwerking met BURO M2R, sluit naadloos aan op de architectuur. De transparantie en gebogen vorm van de voile komen terug in verschillende elementen in het interieur. De meubels van BURO M2R zijn flexibel en mobiel, zodat de ruimtes op verschillende manieren kunnen worden ingericht. Het vele staal, niet alleen van de meubels maar bijvoorbeeld ook van de lambriseringen, geeft het interieur een stoere uitstraling. Rode stofferingen en vloeren zorgen tegelijkertijd voor de typische, warme theatersfeer.

Akoestische wanden door Studio RAP

De grote zaal met 600 stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. Het Rotterdamse architectenbureau Studio RAP maakte een ontwerp voor de akoestische wanden van de zaal, die in één vloeiende beweging publiek en artiesten omarmen. Het ontwerp is gematerialiseerd in 6.000 unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet – een onverwachte materiaalkeuze voor een theaterzaal. Met algoritmes zijn deze driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is verkregen. Daarbij breken de rode wanden het licht op in ontelbare kleurtonen, wat een dynamisch en toch subtiel en warm kleurenspel oplevert.

De grote zaal is geschikt gemaakt voor sta-concerten. Er is een oplossing gekozen waarbij het toneel – dat in oppervlak groter is dan de zaal – eenvoudig kan worden omgebouwd tot een stoere multifunctionele zaal voor maximaal 1000 bezoekers. De parterre en het balkon worden dan met een hefwand van de rest van de zaal afgeschermd.

Theater Zuidplein zal 16 september 2020, bij het begin van het theaterseizoen feestelijk worden geopend.

Fotografie: Scagliola Brakkee, De Zwarte Hond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.