Theunisbrug Merksem bekroond met Architecture Masterprize 2022

Actualiteiten, Nieuws

Theunisbrug Merksem bekroond met Architecture Masterprize 2022

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-10-2022

In opdracht van De Vlaamse Waterweg tekende architectenbureau ZJA, in samenwerking met Arcadis, Sweco en OKRA Landschapsarchitecten, voor het ontwerp van de nieuwe Theunisbrug over het Albertkanaal. Deze brug verbindt Merksem en Deurne en is bekroond met de Architecture Masterprize 2022 in de categorie ‘Infrastructure’.

De nieuwe Theunisbrug bestaat in feite uit drie naast elkaar gelegen stalen bruggen: twee verkeersbruggen en een trambrug in het midden. Daarbij valt hij op door een donkere onderbouw en de witte, opengewerkte constructie. Karakteristiek zijn verder de V-vormige kolommen in de omhoog gevouwen structuur boven de pijlers van de onderbouw die doen denken aan brugtorens of havenkranen. Het silhouet van de V-vorm is asymmetrisch en dynamisch.

De brede fiets- en voetpaden hangen als balkons aan de buitenzijden van de brug, waardoor fietsers en voetgangers het mooiste uitzicht over het Albertkanaal en de omgeving hebben. De open vormgeving van de beeldbepalende torens draagt hieraan bij. Verder heeft ZJA de ruimte onder de brug aangenamer en leefbaarder gemaakt. Door het plaatsen van houten banken, groen en goede verlichting rond en onder de brug, is een veilige en aangename plek gerealiseerd om te vertoeven.

Scheepvaart

De nieuwe Theunisbrug draagt niet alleen bij aan een prettige verbinding tussen de beide oevers van het Albertkanaal, maar heeft ook een grotere doorvaarthoogte. En dat is belangrijk. Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Vooral het containervervoer kende een sterke groei de afgelopen jaren. Door de grotere doorvaarthoogte en de verbreding van het kanaal, kunnen nu vier lagen containers hier veilig doorvaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.