Tic-Tac-Toe op de Zuidas

Actualiteiten, Nieuws

Tic-Tac-Toe op de Zuidas

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-03-2022

De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en wonen. Kavel A is één van de eerste woningbouwkavels die in de nieuwe woonbuurt Ravel zal komen. De gemeente Amsterdam heeft op 11 maart het ontwerp ‘Tic-Tac-Toe’ geselecteerd voor ‘Kavel A’ op de Amsterdamse Zuidas. Dit kavel is een van de eerste woningbouwkavels in de groene, autoluwe gezinswijk Rave. Het ontwerp is van VMX Architects, DS landschapsarchitecten en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling.

Tic-Tac-Toe omvat 75 grotere middeldure huurwoningen met een gemiddelde grootte van 80 m2 en 14 multifunctionele ruimtes. De woningen en ruimtes zijn verspreid over elf woonlagen waar zich afwisselend zes en zeven woningen bevinden. De woningen zijn ontworpen vanuit het perspectief van het gezin en af te stemmen op de verschillende levensfasen. Onder meer door de mogelijkheid om ruimtes met flexibele wanden af te sluiten. De 14 multifunctionele ruimtes hebben een eigen entree en zijn door de bewoners individueel of gezamenlijk aanvullend te huren.

Roze

Het gebouw heeft een sculpturale, plastische vorm dat wordt bepaald door de positionering en de vorm van de meer dan 100 balkons. Verder is gekozen voor een lichte roze kleur met aardse tinten. Dit in combinatie met de lichte houten gevelbekleding geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling.

Opvallend zijn tevens de balkons die door de architect worden aangeduid als ‘het esthetische, intelligente brein van het gebouw’. Zo zijn de geïntegreerde modules voorzien van meekleurende PV-panelen en speciale bakken waarin planten kunnen wortelen. Daarnaast beschikken ze over geïsoleerde nest- en schuilvoorzieningen voor vogels en vleermuizen.

Dak

De dakverdieping is als vijfde gevel de kroon op het gebouw en een sculptuur op zich. Het is een bijzondere plek voor de bewoners. In het centrale gedeelte zijn drie gezinsappartementen gesitueerd. Aan de oost- en westzijde komen collectieve ruimtes in de vorm van kassen. Voor bewoners is dit een heerlijke plek om op het terras een boek te lezen of om iets uit de kruidentuin te knippen met de kinderen.

Tic-Tac-Toe is energieneutraal, natuurinclusief, klimaatadapatief en circulair te bewonen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.