Tien miljoen extra voor nieuw dorpshart

Tien miljoen extra voor nieuw dorpshart

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2008

Het rijk heeft tien miljoen euro extra uitgetrokken voor de herinrichting van de vliegbasis Soesterberg. Vooral het dorp zelf moet hiervan flink gaan profiteren, omdat het geld voornamelijk bedoeld is voor de ideeën rondom een nieuw dorpshart.

Het extra geld wordt waarschijnlijk vooral aangewend voor de infrastructuur die nodig is voor woningbouw aan de rand van de vliegbasis, verplaatsing van milieuvervuilende bedrijven van het terrein in Soesterberg-Noord en een flinke opknapbeurt van het centrum van het dorp. Dat moet een pleisterplaats worden voor mensen die in de toekomst de natuur op de voormalige vliegbasis en de Utrechtse Heuvelrug willen bezoeken.

Deze plannen zijn al opgenomen in het totaalplan voor de herinrichting van het gebied als de vliegbasis op 1 januari dichtgaat, maar dat was financieel nog niet helemaal afgedekt. Met het bedrag dat het rijk nu beschikbaar stelt, wordt de haalbaarheid van het plan veel groter.

Tweede aangepaste plan
,,We verkeren inderdaad in een jubelstemming,’’ reageert Katja de Haan, projectleider van de herinrichting van de vliegbasis. Begin december presenteert haar projectgroep, het tweede, aangepaste plan. Ten opzichte van het eerste concept-plan, dat begin dit jaar gepresenteerd werd, zal er in de nieuwe versie geen plek meer zijn voor een moderne zweeftrein tussen de basis en het dorp en voor ondertunneling van museumcomplex naar de voormalige vliegtuigshelters. Daar moest defensie aan meebetalen en die ziet er geen brood in.

De tien miljoen die nu zijn toegezegd, komen uit een potje van 165 miljoen euro waar het CDA tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer om gevraagd had. Daarmee wil de partij slepende regionale herstructureringsproblemen sneller oplossen. Dat geld kwam er en daarvan is nu dus tien miljoen bestemd voor de herinrichting van de vliegbasis én het masterplan voor het dorp.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.