Tijdelijke passagiersbrug Rotterdam

Tijdelijke passagiersbrug Rotterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2010

Cruiseschepen die in Rotterdam willen aanmeren, moeten dat vanaf januari op een andere plek doen dan gebruikelijk. In verband met de bouw van ‘de Rotterdam’ van OMA op de Wilhelminakade schuift de aanmeerplaats 120 meter op en komt daardoor 60 meter buiten de passagiersterminal te liggen, aan de kop van de Wilhelminapier.

Hierdoor ontstond de vraag naar een nieuwe, tijdelijke passagiersbrug die de reizigers van de schepen aan wal brengt. In opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) ontwierp TomDavid Architecten een 60 meter lange constructie, die qua uitstraling en kwaliteit past bij de fraaie stedelijke architectuur op de Kop van Zuid.

TomDavid Architecten koos voor een esthetiek die past bij het rauwe karakter van de Rotterdamse haven. “De basis van de brug bestaat uit een beproefde staalconstructie, met poten die refereren aan havenkranen, en een buisvormige schil van transparant zeildoek. Overdag is de brug een opvallende verschijning, mede door een bijzondere print op de het doorschijnende zeildoek. ‘s Avonds krijgt het bouwwerk een heel ander uiterlijk doordat de ringvormige ledverlichting langzaam heen en weer beweegt. Passagiers die Rotterdam binnenkomen, krijgen zo een mooie eerste indruk van de stad,” aldus de architecten.


Minst overlast gevende bouwput van Rotterdam
De Rotterdammers zullen in januari even met hun ogen moeten knipperen. Want de voetgangersbrug van TomDavidArchitecten staat er van de een op de andere dag. De brug wordt namelijk op dit moment in de Rotterdamse havens opgebouwd door Birkhoff Staalbouw en begin januari in zijn geheel op een transportbok naar de Wilhelminapier gevaren en op de kade gehesen. Daar monteren bouwvakkers hem binnen enkele uren af. En daarmee is het met stip de minst overlast gevende bouwput van de binnenstad.

Plaatsing
De plaatsing van de brug, die per bok over het water naar de Wilhelminakade wordt vervoerd, staat gepland voor begin januari. De precieze datum wordt half december bekend gemaakt. De brug wordt voor vijf jaar in gebruik genomen, tot De Rotterdam af is.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.