Tilburg 4 rijksmonumenten rijker

Tilburg 4 rijksmonumenten rijker

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 13-04-2015

In Tilburg zijn de Schouwburg, Station Tilburg, het Cobbenhagengebouw van Tilburg University en de kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. De monumenten stammen uit de wederopbouwperiode 1940-1965.

Architectuur van de wederopbouw

De architectuur van de wederopbouw wordt vaak genoemd met begrippen als ‘lelijk’, ‘saai’ en ‘bouwtechnisch slecht’. Dat beeld kan genuanceerder, want uit deze monumenten spreekt ook de spirit van optimisme en opbouw. De gebouwen vertonen vaak een onverwachte rijkdom aan details en materiaaltoepassingen, zoals blijkt uit de Tilburgse exponenten.

De Schouwburg

De Schouwburg is een belangrijk werk in het oeuvre van de architecten Bijvoet en Holt. De grote ramen verbeelden de communicatie met de stad en kenmerken het sociale karakter van de theaters in deze periode. De architecten ontwierpen ook een deel van het interieur en het meubilair.

Station Tilburg

Het station van Tilburg wordt gezien als het hoogtepunt in het oeuvre van de architect Van der Gaast en valt direct op door de enorme stalen zogenaamde hypparschalen waaruit het dak is samengesteld. Voor het eerst zijn hier in een station bij de bouw roltrappen toegepast.

Cobbenhagengebouw Tilburg University

Het gebouw van architect J. Bedeaux is van belang als uitdrukking van de groei van universiteiten en hoge scholen in de jaren zestig. Het is representatief voor het campusmodel zoals dat zich na de oorlog bij de universiteiten ontwikkelde. In het natuursteen van één van de gevels is een kunstwerk aangebracht door Jan Vaes, met het Bijbelse thema van de vijf wijze en de vijf dwaze maagden.

Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood

In het centrum van Tilburg staat op het ‘verstopte’ plein een sculpturaal kapelletje van architect J.C.A. Schijvens. In de zuidelijke gevels zijn over de volledige hoogte glas-in-betonramen aangebracht naar het ontwerp van Daan Wildschut; deze verbeelden een vrouw met kind, door een draak bedreigd. Hoog in de kapel zijn ronde vensters gemaakt die voor een fraaie lichtval op het altaar en het Mariabeeld zorgen.

Al eerder werd het voormalig zorgcomplex Sint Jozefzorg aangewezen als wederopbouwmonument, daarmee heeft de stad 5 rijksmonumenten van de naoorlogse bouwkunst.

Meer informatie is te vinden op cultureelerfgoed en monumenten.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.