Tiny houses voor starters

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Tiny houses voor starters

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2023

In opdracht van De Alliantie heeft Studio Selva een ontwerp gemaakt voor 33 tijdelijke woningen, acht tiny houses en gemeenschappelijke ruimten aan de Barbeelstraat te Eemnes. De tiny houses zijn bedoeld voor jonge starters uit het dorp. De flexwoningen worden gerealiseerd volgens de noodwet voor huisvesting waardoor Nederlandse gemeente zich verplichten om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Wanneer de vergunning is afgelopen, zijn de woningen naar een andere locatie te verplaatsen.

Zoals in andere tijdelijke projecten van Studio Selva zijn oplossingen gezocht in de openbare ruimte voor het bevorderen van de communitygevoel. Uitgangspunt voor het ontwerp was het behouden van een aantal monumentale bomen op de kavel en deze mee te nemen in de layout van de woningen. De lage woonblokken zijn daarom gegroepeerd rond een centraal, groen en autovrij plein met fietsparkeren en een speelplek. Vanaf hier is de wasserette en een multifunctionele gemeenschappelijke ruimte bereikbaar.

Thermisch verduurzaamd hout

Het lange woonblok aan de westelijke rand van de kavel is via een galerij ontsloten en keert de rug toe de naastliggende snelweg, en functioneert daardoor als een geluidsbarrière. De gevel is uitgevoerd in thermisch verduurzaamd hout en geschilderd in een warmrode kleur die contrasteert met het vele groen.

Voor de openbare ruimte heeft de architect gebruik gemaakt van hergebruikte klinkers en stelcon-platen. Rondom de blokken zorgt een beplante zone van insectenminnende beplanting en kruidenmengsels voor privacy voor de woningen op begane grond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.