Tips voor Open Monumentendag 2019

Nieuws

Tips voor Open Monumentendag 2019

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-09-2019

In het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Het thema Plekken van plezier staat garant voor vele monumenten van ontspanning en vermaak: plekken waar mensen voor hun plezier naartoe gingen en gaan. Bekijk een aantal tips in diverse provincies.

Park Vijversburg in Tytsjerk

Park Vijversburg in Tytsjerk is een groene plek van plezier waarmee verschillende landschapsarchitecten zich hebben bemoeid. Bezoekers kunnen er wandelen over de vele slingerpaadjes en genieten van Villa Vijversburg, de grot, blauwe koepel, kluizenaarshut, oranjerie, volière, rotstuin, kruidentuin, het theehuis en de collectie beeldende kunst.

Strandbad Winterswijk

In Arnhem doet Sportcentrum Papendal mee, de plek waar onze Olympische topsporters trainen en de thuisbasis van het NOC*NSF is. Het publiek kan een rondleiding over het terrein krijgen en er is speciaal voor Open Monumentendag een minimuseum ingericht over de Paralympische Spelen van 1980 die in Arnhem plaatsvonden. In Zaltbommel doen de Stadwallen mee, zeven in onbruik geraakte verdedigingswerken die in 1834 tot park in Engelse landbouwstijl zijn omgetoverd. In Winterswijk is het monumentale Strandbad Winterswijk te bezoeken, er kan worden gezwommen en er is een foto-expositie in de badhokjes bewonderen. 

Paleis Soestdijk

In de stad Utrecht gaat Voormalig Poppodium Tivoli open voor publiek. In dit pand kan het publiek een rondleiding volgen. Ook het Louis Hartlooper Complex opent haar deuren, dit pand in Amsterdamse School stijl was ooit politiepost en is nu een hip film- en cultuurcentrum is. In Baarn opent Paleis Soestijk het hele weekend haar deuren met maximale openstelling van allerlei plekken waar publiek normaal niet kan komen. Ook is er een uitgebreid activiteitenprogramma waarin onder meer aandacht is voor de grote transformatie naar Made By Holland.

Olympisch Stadion Amsterdam

In Amsterdam kan men een kijkje achter de schermen nemen bij De Kleine Komedie. Het Olympisch Stadion, in 1928 gebouwd voor de Olympische Spelen, opent haar deuren voor publiek en verzorgt rondleidingen. In Alkmaar gaat het Centrum voor Kunst en Erfgoed in een voormalige ambachtsschool open, de school in neoclassicistische stijl huisvest de kunstuitleen en het archeologisch centrum.

Chocoladefabriek Gouda

De oudste bioscoop van Leiden, het Trianon Theater, gaat open voor publiek. Vroeger waren hier ook variété voorstellingen, daarom werd er een toneel en orkestbak in gebouwd. In Gouda opent de Chocoladefabriek Steenland haar deuren, een industrieel pand op de plek waar banketbakker Steenland chocoladesigaretten produceerde. In het herbestemde pand zijn elementen van de chocoladeproductie bewaard gebleven, er zit nu de stadsbibliotheek, het streekarchief, een drukwerkplaats en horeca.

Hotel New York Rotterdam

In Rotterdam is Hotel New York een echte plek van plezier die opengesteld wordt, er worden rondleidingen gegeven. Reserveren is verplicht. In Delft kan het Museum Prinsenhof Delft bezocht worden.

Open Monumentendag wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.