TNT wil duurzaamste gebouw van Nederland

TNT wil duurzaamste gebouw van Nederland

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-10-2009

Postbedrijf TNT wil met haar internationale hoofdkantoor in Hoofddorp dat nu gebouwd wordt, het duurzaamste gebouw van Nederland realiseren. De bouw van dit pand betekent de start van het Green Builing-initiatief, waarmee TNT de lat zeer hoog legt op het gebied van milieubewustzijn.

De bouw van het kantoor, een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter, is slechts een klein onderdeel van het Green Building-initiatief. Het bedrijf gaat op vijftig locaties nieuwe gebouwen ontwikkelen die voldoen aan de hoogste eisen qua duurzaamheid en milieu.

Zware eisen
TNT wil met het hoofdkantoor de primeur hebben om als eerste in Nederland een GreenCalc-puntenscore behalen van minimaal 1000. Ook zal het voldoen aan de strenge eisen van Leed en de hoogste certificaatgraad (platina) behalen. Om dit bereiken, moeten het gebouw onder meer energieneutraal zijn, efficiënt omgaan met watergebruik en een gunstige ligging hebben, bijvoorbeeld qua openbaar vervoer.

Optimale constructie
Het hoofdkantoor wordt voorzien van veel duurzame technieken en alle betrokkenen hebben gezocht naar een optimale constructie. Zo is er bij elk onderdeel gekeken naar wat de meest milieuvriendelijke materiaalkeuze is.

Ontwerp
Het ontwerp bestaat uit twee langwerpige parallelle hoofdvolumes van elk zes verdiepingen hoog. Aan de westzijde (de Geniedijk) zijn deze twee volumes bij de onderste drie verdiepingen verbonden door trapsgewijze terrassen en bij de bovenste drie verdiepingen door connectieve bruggen.

De verbindingen vormen tevens ontmoetingsplekken voor de gebruikers van het gebouw. Aan de oostzijde (de Taurusavenue) zijn beide hoofdvolumes verbonden door een derde zwevend volume.

Het gebouw wordt gerealiseerd door het consortium Triodos/OVG Projectontwikkeling.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Groen initiatief voor duurzaam bouwen van TNT

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.