Toegangspoorten PoortMeesters feestelijk geopend

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Toegangspoorten PoortMeesters feestelijk geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-07-2023

De bijzondere toegangspoorten van PoortMeesters in Delft zijn feestelijk geopend door Frank van Vliet, wethouder klimaat, cultuur en openbare ruimte van de gemeente Delft. De poorten geven toegang tot een groene binnentuin in dit karakteristieke woongebouw aan de Industrieweg, dat eind 2022 werd opgeleverd. Bijzonder is het ontwerp, ‘New Delft Blue’, waarbij circa drieduizend Delfts Blauwe tegels zijn gebruikt.

PoortMeesters telt 59 stadswoningen en 55 appartementen, ontwikkeld door BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Ballast Nedam Development, naar een ontwerp van Vera Yanovshtchinsky Architecten. Ze zijn gegroepeerd rond een groene, waterneutrale binnentuin bovenop een parkeergarage, met een buffer voor regenwateropvang.

Bewoners en bezoekers komen de groene binnentuin binnen via twee poorten, bekleed met zo’n drieduizend Delfts Blauwe tegels, ongeveer 40 bij 30 centimeter groot. Ze zijn stuk voor stuk uniek. Alle tegels vormen samen een kunstwerk dat als een gigantische legpuzzel in elkaar is geschoven.

Identiteit van Delft

Het innovatieve ontwerp is van Studio RAP. ‘We laten met dit ontwerp de identiteit van Delft zien, op een eigentijdse manier,’ zegt ontwerper en oprichter Wessel van Beerendonk. ‘Aan de tegels zie je ook meteen dat het ingenieurswerk is. Dat past bij deze stad.’ Alle keramische tegels zijn 3D geprint door Studio RAP en geglazuurd en gestookt door Koninklijke Tichelaar. Bij het ontwerp is een digitaal algoritme ingezet.

‘Het is belangrijk dat een gebouw een verhaal heeft,’ zegt Onno Dwars, ceo van ontwikkelaar Ballast Nedam Development. ‘Ik heb zelf in Delft gestudeerd en gewoond. Ik vond en vind het geweldig om door de oude stad te lopen en te zien hoe elk gebouw een eigen identiteit heeft. Dat kunnen we ook nu bereiken.’ Volgens Helma Born, regiodirecteur van BPD Zuid-West, legt het ontwerp de verbinding tussen traditie en vernieuwing. ‘Het ontwerp geeft betekenis. Het grijpt terug op het verleden, maar wijst ook naar de toekomst.’

Gebiedsontwikkeling

Het woongebouw maakt deel uit van gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Wethouder Frank van Vliet is enthousiast: “De poorten geven het gebouw een echt Delfts karakter. En met de klimaatneutrale binnentuin is PoortMeesters hét bewijs dat bouwen in de stad ook groen, mooi en klimaatadaptief kan.”

PoortMeesters heeft een groene, klimaatadaptieve daktuin en het grootste waterneutrale dak van Nederland. Het totale plan is energieneutraal. Aan de energie voor verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie komt geen fossiele brandstof te pas. Ook zijn PVT-panelen toegepast. Die leveren stroom voor de woningen, maar ook warmte voor een warmtepomp. De bewoners, voor wie het allemaal is bedoeld, maken intussen dankbaar gebruik van de groene binnentuin. Ook de Delfts Blauwe poorten worden enorm gewaardeerd. Bekijk hier de poorten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.