Toekomstbestendige renovatie universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200

Toekomstbestendige renovatie universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200

Nieuws
Door: Petra Starink | 09-03-2021

Universiteit Utrecht heeft de BAM de opdracht gegeven voor de renovatie van het universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200 in het centrum van Utrecht. Het monumentale voormalig provinciehuis wordt met de renovatie toekomstbestendig gemaakt. Bij het ontwerp zijn JHK Architecten en Verlaan & Bouwstra Architecten uitgegaan van de monumentaliteit van het complex als geheel. Het karakter van de ruimtes, de beschikbare ruimte per bouwdeel en de wens tot scheiding van kantoor en ontmoeten zijn leidend geweest bij het komen tot een nieuwe indeling.

JHK Architecten en Verlaan & Bouwstra

Nieuwe entreezone

Door aan de binnenhofzijde de in 1960 ingevulde koppeling tussen het rijksmonument ASP200 en de achtergelegen kantoorvleugel te vervangen met een nieuw glazen tussenlid, ontstaat een nieuwe entreezone die toegankelijk is vanaf de straatzijde en de binnenhofzijde. Daarmee wordt een heldere indeling van het gebouw met verbeterde looproutes tussen verschillende delen gecreëerd.

De werkverdiepingen worden heringericht waarbij er een scheiding wordt aangebracht tussen werken en ontmoeten. Zo zijn centraal op de verdiepingen nieuwe ankerpunten gerealiseerd met een pantry, repro en vergaderfaciliteiten.

Restauratie raadszaal

De raadzaal wordt gerestaureerd en heringericht ten behoeve van vergaderingen met grote groepen en voor het executive onderwijs. Direct onder de raadzaal komt een nieuw multifunctioneel restaurant. Deze nieuwe ‘huiskamer’ van het gebouw is ook buiten lunchtijden te gebruiken.

Verduurzaming

Binnen het ontwerpteam is er veel integrale aandacht gegeven aan de uitwerking van de verduurzaming en de inpassing van techniek in de verschillende bouwdelen. Dit heeft geresulteerd in een breed pallet aan specifieke ingrepen die afgestemd zijn op de bouwkundige en historische staat van de bouwdelen. Met deze ingrepen realiseert Universiteit Utrecht de ambitie om het comfort en de individuele regelbaarheid te verbeteren.

Oplevering in 2023

De werkzaamheden beginnen deze maand. Volgens de planning kan het gebouw in 2023 weer in gebruik worden genomen. BAM Bouw en Techniek regio Midden voert de bouwkundige-, werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden uit. Restauratiespecialist Schakel & Schrale voert de bouwkundige restauratiewerkzaamheden uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.