Toekomstvisie Konstantin Grcic bij Z33

Toekomstvisie Konstantin Grcic bij Z33

Exposities, Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 05-02-2015

Veel ontwerpen van Konstantin Grcic, zoals Chair_One of de Mayday lamp, zijn nu al designklassiekers. Het werk van Grcic kenmerkt zich door een logisch en helder ontwerpproces en een eerlijk materiaalgebruik. Met de expositie Konstantin Grcic – Panorama presenteert Z33 – Huis voor actuele Kunst in Hasselt (B) in samenwerking met het Vitra Design Museum de tot op heden grootste solotentoonstelling van Grcic’s werk. Vorig jaar was de expositie te zien in Weil am Rhein en Stockholm, en vanaf 7 februari in Hasselt.

Toekomstvisie Grcic

Speciaal voor deze expositie ontwikkelde Konstantin Grcic drie grote ruimtelijke installaties die zijn visie op wonen, werken en openbare ruimte in de toekomst weergeven. Grcic’s toekomstscenario’s gunnen een blik in de inspiratie, uitdagingen en vragen van de ontwerper en plaatsen zijn werken in een bredere sociale context.

Een ‘LIFE-STAGE’-module, gemaakt uit het nieuwe composiet materiaal Acrodur®, omvat technische onderdelen zoals verwarming, elektriciteit, stereoapparatuur en kan op verschillende manieren samengesteld worden. Grcic bewaakt in zijn slimme woningen de balans tussen intimiteit en technologie door oplossingen te bieden voor fysiek comfort, energievoorziening en huishoudelijke functies. Daarbij pleit hij voor het interieur als weerspiegeling van de persoonlijke identiteit van de bewoner.

In ‘WORK SPACE’ verbeeldt Konstantin Grcic de alledaagse werkelijkheid van zijn eigen werkomgeving en stelt ideeën voor over hoe deze er in de toekomst zou kunnen uitzien.

Het hoogtepunt is een 30 meter lang panorama met Grcic’s architectonische toekomstvisie op PUBLIC SPACE. In dit deel van de tentoonstelling worden bezoekers uitgenodigd om Grcic’s meubilair te gebruiken en op die manier actief te participeren in een fivtieve openbare ruimte van de toekomst.

Een vierde ruimte in de tentoonstelling, OBJECT SPACE, toont ontwerpen en prototypes, aangevuld met werken van andere ontwerpers en alledaagse en gevonden voorwerpen die de ontwerper hebben geïnspireerd.

Reflectie op eigen werk

Konstantin Grcic (1965) werd aanvankelijk beïnvloed door het minimalistische design van Jasper Morrison bij wie hij zijn carrière startte in de late jaren 1980. Al snel ontwikkelde hij zijn eigen vormentaal en werd hij een drijvende kracht van formele en technische innovaties binnen de internationale designwereld. Zijn ontwerpen ontlenen hun radicale esthetiek aan een intensief onderzoek naar materialen, technologieën en productieprocessen.

Met Panorama betreedt Grcic nieuw terrein. Nooit eerder heeft hij een meer fundamentele reflectie op zijn eigen werk gegeven en een zo uitvoerige uiteenzetting gepresenteerd van zijn notie van design. De tentoonstelling is gebaseerd op een uitgebreide analyse van de huidige technologische veranderingen, innovaties en omwentelingen in het hedendaagse design.

Reeks toekomstscenario’s

Z33 presenteert met Panorama een nieuwe expositie in een reeks tentoonstellingen over de toekomst. Na Space Odyssey 2.0, Atelier à Habiter en Future Fictions, wordt nu de visie van een topdesigner toegevoegd aan het langlopende onderzoek waarin aan ontwerpers, architecten en kunstenaars wordt gevraagd mogelijke scenario’s te bedenken voor het leven in de nabije toekomst.

Z33 geeft beginnende ontwerpers de kans te reageren op Konstantin Grcic, o.a. aan studenten van de Design Academy Eindhoven (social design). Tijdens workshops reageren zij op de tentoonstelling en het oeuvre van Grcic en verbeelden hun persoonlijke visie op wonen en werken in de toekomst. Zowel het ontstaansproces als de resultaten van de workshops zullen in de tentoonstelling te zien zijn.

Opening en lezing Grcic

Grcic is zelf aanwezig op de opening bij Z33 op zaterdag 7 februari 2015 en zal een lezing geven op 21 april in de aula van de Universiteit van Hasselt. ‘Konstantin Grcic – Panorama’ is een tentoonstelling van Vitra Design Museum en Z33 – Huis voor actuele Kunst. De expositie is tot 24 mei in Hasselt te zien en staat van 26-11-2015 tot 24-4-2016 in het Grassimuseum in Leipzig (D).

Tentoonstelling Panorama

Locatie: Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt (B)

Duur: 8 februari – 24 mei 2015

Opening: 7 februari 2015

Lezing Konstantin Grcic op 21 april 

Tijdstip: di 21 april 2015, 20 uur

Locatie: aula UHasselt, Martelarenlaan 42, Hasselt

Voertaal: Engels

Entree: 5 euro (inclusief twee drankbonnen)

Reserveren: aanbevolen

Interview designboom met Konstantin Grcic over Panorama:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.