Van top tot teen baksteen

Van top tot teen baksteen

Nieuws
Door: Margriet Brus | 11-09-2013

In Groenekan staat het Baksteenhuis van Zecc architecten uit Utrecht. Het huis staat op de grens van dorp en landschap en deze verschillende omgevingen ontmoeten elkaar in het huis.

Traditionele kenmerken opnieuw geïnterpreteerd

Als uitgangspunt voor de architectuur is traditionele baksteenarchitectuur met typisch dorpse kenmerken genomen. De omliggende woningen zijn allemaal gemetseld en hebben schuine daken met keramische dakpannen. Je ziet schoorstenen, overstekken, houten luikjes, nisjes en allerlei lichte accenten. Met gebruikmaking en herinterpretatie van deze ingrediënten is een heldere en moderne woning gemaakt.

Speciale dakstenen

Alle woonvertrekken zijn gericht op het omliggende groen. Aan de straatzijde is de woning relatief gesloten. Het hele huis bestaat vrijwel uit één materiaal: baksteen. Zowel de gevels als de dakvlakken zijn uitgevoerd in dezelfde steen. Daardoor ziet het geheel er uit als een baksteensculptuur. De Deense baksteenfabriek Peterson ontwikkelde speciale dakstenen. Iedere steen is met de hand gemaakt, waardoor een grote diversiteit aan massieve hoek- en vormstenen mogelijk werd. Ook de schoorstenen, lateien en de lekdorpels zijn gemaakt van dezelfde steen.

Lichte entree

De bakstenen sculptuur wordt onderbroken door strakke raamopeningen met diepe negges. Een insnijding aan de voorzijde herbergt de entree van het huis. Door bij de entree lichte kleuren te gebruiken, sluit deze mooi aan bij de plint van naastgelegen huizen. De lichte kleur doorbreekt ook de zwaarte van het huis en geeft al iets prijs van het lichte interieur. Ook aan de achterzijde wordt een duidelijke insnijding gemaakt in het volume. Het lichte interieur treedt hier als het ware even naar buiten en verzacht de overgang naar de tuin.

Kelder voor extra ruimte

Het huis bestaat uit een gedeelte van 2 bouwlagen en een deel van 1 laag. Het hoge deel sluit aan op de naastgelegen woningen en het lage deel maakt de overgang naar het landschap. Door het huis volledig te onderkelderen werd extra ruimte gecreëerd. Het huis is in een L-vorm gebouwd, waardoor de tuin en het terras onderdeel worden van de woonbeleving. In het midden van de woning is een vide met open trap gemaakt, die de verdiepingen op een ruimtelijke manier met elkaar verbindt. Met extra binnenvensters ontstaan spannende doorkijkjes en verrassende lichtinvallen. Niet verrassend zijn ook de terrassen en het bijgebouw uitgevoerd in baksteen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.