Topstukken in schatkamer NAi

Topstukken in schatkamer NAi

Nieuws
Door: Petra Starink | 03-08-2011

Op 10 september opent het  Nederlands Architectuurinstituut (NAi), dat een van de grootste bouwkunstcollecties ter wereld bewaart, een nieuwe permanente tentoonstelling met honderd van zijn topstukken. In de Schatkamer is werk van iconen uit de Nederlandse architectuur-geschiedenis te zien zoals Cuypers, Dudok en Oud.

Schatkamer ontworpen door OMA

Net zo bijzonder als de collectie van het NAi is het ontwerp voor de Schatkamer van architectenbureau OMA. Onder de grote zaal is een ruimte van 250 m2 gecreëerd waar de spanning langzaam wordt opgebouwd. Eenmaal in het glazen hart vind je maquettes, tekeningen, schetsen en foto’s uit de rijke collectie van het NAi zoals het reisschetsboek van Berlage uit Italië van rond 1900, de studies van de Kunsthal van Koolhaas en modellen van de Zigzagstoel van Rietveld.

Thematische clusters

De Schatkamer is ingedeeld in zes thematische clusters die verwijzen naar de Nederlandse architectuurtraditie. Eén zo’n typisch Nederlandse traditie is sociale woningbouw. De unieke samenwerking tussen overheid, particuliere woningcorporaties en architecten leidt tot steeds nieuwe en onverwachte oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn de woningblokken van De Klerk (Amsterdamse school) die ook wel paleizen voor de arbeiders werden genoemd. Een andere traditie is de experimenteerdrift van Nederlandse architecten die de afgelopen tweehonderd jaar telkens tot vernieuwingen in de architectuur heeft geleid zoals het wereldberoemde experiment van De Stijl.

In het kader van 24 uur Cultuur, de opening van het culturele seizoen, organiseert het NAi zaterdag 10 september vanaf 17 uur tot 01.00 en zondag 11 september verschillende activiteiten. Er zijn onder andere rondleidingen door de Schatkamer, een klassiek zondagochtendconcert en een theatervoorstelling voor kinderen.

Foto: OMA, Schetsmaquette Kunsthal, Rotterdam, 1987-1992.
Beeld: Photograph-X Den Haag, Ernst Molenaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.