Toren van Babel

Nieuws

Toren van Babel

Door: Petra Starink | 29-05-2013

Op de Twente Biënnale, die tot en met 9 juni op de Stroinksbleek in Enschede wordt gehouden, staan drie tijdelijke gebouwen van IAA architecten. Samen met IAA Stedenbouw & Landschap en André Beumers Architect hebben zij deze drie gebouwen ontworpen. Het gaat om de kassa en informatiebalie, de horeca voorbouw en de silent disco.

Het thema van de Twente Biënnale 2013 is Identify Europe, met aandacht voor de maatschappelijke actualiteit in Europa, aan haar geschiedenis en toekomst. Bij de ontwerpen ligt een nadruk op de huidige situatie in Europa, waaronder de economische crisis en de veranderende positie van de kunst. De ontwerpen moesten zowel goedkoop (maximaal 3.000 euro inclusief bouw en ontwerpkosten) als duurzaam zijn. De architecten worden geacht de tijdelijke gebouwen zelf op en af te bouwen.

De drie ontwerpen bestaan uit duurzame materialen. De houten kassa & informatiebalie is gebaseerd op de toren van Babel. Het idee hierachter is dat Europa een veeltalig bouwwerk is dat nog steeds niet af is. Het horecapaviljoen is gebouwd van jerrycans die gevuld zijn met water uit de Bleek. Deze jerrycans staan symbool voor het verschil tussen arm en rijk. De silent disco zweeft tussen bomen en heeft in het midden een houten haspel waar omheen een industriegordijn is gebouwd. De transparante gordijnen zorgen ervoor dat het paviljoen zich aan elke omgeving kan aanpassen. Hiermee wordt de flexibiliteit uitgebeeld die de huidige maatschappij vraagt.

De organisatoren van de Biënnale kozen voor Roombeek vanwege de vernieuwende architectuur die daar na de vuurwerkramp is opgekomen. IAA Architecten is zelf ontwerper van meerdere gebouwen op het Roombeek. Afgelopen jaar werd het Brouwhuis geopend, een transformatie van de vroegere Grolsch Brouwerij naar een multifunctioneel complex. De voortuin van het gebouw TETEM1, een transformatie van een oude dekenfabriek en ook ontworpen door IAA, is het epicentrum van het festival.

De Twente Biënnale vindt plaats tot en met 9 juni 2013. Openingstijden zijn van 11.00-21.00. Op vrijdag en zaterdag is het festival langer open.

Ook interessant op de Twente Biënnale: de Miracoco van Architects of air.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.