Torenkamerfestival Vondelpark

Exposities, Nieuws

Torenkamerfestival Vondelpark

Door: Jacqueline Knudsen | 08-07-2016

Een jaar lang heeft er iedere week een andere kunstenaar gewerkt in De Torenkamer in VondelCS. Van 8 t/m 24 juli komen alle kunstenaars en hun werk terug naar VondelCS voor een overzichtstentoonstelling. De diversiteit in het werk is enorm; schilderijen, tekeningen, teksten maar je vindt er ook textiel, parfum en virtual reality. Martijn Nekoui, oprichter van creatief platform MOAM Amsterdam, is als curator aangesteld om deze bonte verzameling van kunstwerken tot een expositie te verweven. Van 8 tot en met 24 juli staat heel VondelCS in Amsterdam en het radioprogramma Opium op NPO Radio 4 in het teken van het Opium Torenkamerfestival.

Meer dan vijftig kunstenaars zijn het afgelopen jaar te gast geweest in de Torenkamer van VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam. Iedere week werkte een andere jonge kunstenaar in stille afzondering aan een eigen droomproject. Ondanks hun opsluiting zijn de jonge kunstenaars met hun eigenheid en individualiteit moeilijk in een hokje te stoppen. Curator Martijn Nekoui nam thema’s als duurzaamheid, nostalgie, realisme en innovatie als uitgangspunt voor het vormgeven van de expositie.

Duurzaamheid is één van de thema’s tijdens de expositie. Deze generatie kunstenaars laat een kritisch geluid horen. Emelie van Spronsen, Lynn Kate Rosdorff en Marieke Bolhuis creëerden bijzondere kunstobjecten met restafval van respectievelijk plastic, afgedankte kleding en gebroken glas uit bushokjes. Studio Drift werkte er aan het Obsidiaan Project en maakte spiegels uit chemisch afval.
Zorgen over de toekomst creëren een hang naar Nostalgie. Kunstenaars als Corine Zomer en Michiel van der Zanden richten zich op items of technieken uit hun jeugd. Maar er is ook een groep die zich juist op Realisme richt, zoals fotografen Quintalle Nix en Saskia Boelsums. Innovatie en experimenten, zoals het maken van een parfumtrilogie gebaseerd op drie figuren uit de Griekse mythologie door Spyros Drosopoulos, en het relikwieënmuseum van Meinbert Gozewijn van Soest krijgen op de tentoonstelling een plek in het Proeflab en de Kunstclub.

Tijdens het twee weken durende festival worden diverse workshops georganiseerd. Bekijk het complete programma van het Opium Torenkamerfestival hier.
Van 8 tot 24 juli .
maandag tm vrijdag: 12:00 – 0:00 uur
zaterdag en zondag: 10:00 – 18:00 uur

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.