Totaalbeleving in nieuw Centraal Museum Utrecht

Nieuws

Totaalbeleving in nieuw Centraal Museum Utrecht

Door: Petra Starink | 04-04-2016

Na een verbouwing van 3 jaar opent het nieuwe Centraal Museum in Utrecht op 23 en 24 april zijn deuren voor het publiek. Het museum heeft een totale metamorfose ondergaan en staat in het teken van meer openheid en toegankelijkheid voor de bezoeker. De entree is verplaatst naar de Agnietenstraat, er is een nieuw café, een winkel en evenementenhal, en de tuin is opnieuw ingericht. Architecten en ontwerpers van SODA+ hebben de herinrichting ontworpen en begeleid. Tijdens het openingsweekend op 23 en 24 april kan iedereen het museum gratis bezoeken.

Locatie en geschiedenis behouden

SODA+ heeft fasegewijs de verbouwing gerealiseerd. In 2014 werd de Tuinzaal en de multifunctionele evenementenzaal aan de Nicolaasdwarsstraat al opgeleverd.De opening van de entree, museumwinkel, glazen brug en tuin volgde een jaar later. Het recent geopende museumcafé én de nieuwe tentoonstellingszalen op de tweede verdieping markeren de laatste fase van de herinrichting.De architecten en ontwerpers van SODA+ zijn met respect omgesprongen met de locatie en de geschiedenis daarvan. Ze hebben het museum gemoderniseerd en aantrekkelijk gemaakt zonder de eigenheid aan te tasten.

Vaste collectieopstelling

De fysieke transformatie van het museum is onmiskenbaar, maar ook inhoudelijk is het roer omgegooid. De veranderde missie van het museum is bezoekers te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Zoals het gebouw zich openstelt voor de stad en de invloeden van buiten, zo is ook het nieuwe beleid verankerd in ‘de wereld van Utrecht’. Deze missie komt onder meer tot uiting in de vaste collectieopstelling en de refter, die het publiek tijdens het openingsweekend voor het eerst kan bewonderen.

De wereld van Utrecht

De vaste collectieopstelling De wereld van Utrecht heeft een internationale reikwijdte. De thema’s gaan dwars door de wereld- en de kunstgeschiedenis heen. Alle disciplines in de collectie komen aan bod: moderne kunst, mode & kostuums, stadsgeschiedenis, oude en toegepaste kunst. Utrecht blijft altijd het referentiepunt.

Activiteiten tijdens openingsweekend

Bezoekers hebben het gehele weekend van 23 en 24 april vanaf 11 uur gratis toegang tot het Centraal Museum.  Er vinden activiteiten plaats, zoals rondleidingen, optredens en een interactieve photowall.

Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht
www.centraalmuseum.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,