Touch and Tweet!

Touch and Tweet!

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 14-05-2013

In het Stedelijk Museum Amsterdam zijn vanaf 16 mei interactieve installaties te zien van het Londense duo Hellicar & Lewis en van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. Een actieve deelname van de bezoeker gewenst, de installaties kunnen namelijk door beweging, aanraking en tweets worden gemanipuleerd.

Dune (2013) van Daan Roosegaarde is een interactief landschap van licht, dat reageert op beweging en aanraking. Het kan ook buiten worden geplaatst, waar het op donkere plekken voorbijgangers een veiliger gevoel kan geven. Daarmee beantwoordt het aan het idee van ‘social design’. Dune is gemaakt van gerecycled kunststof en leds, die door interactieve software worden aangestuurd. Het werk was eerder geïnstalleerd langs de Maas In Rotterdam en was eerder onder meer te zien in het Victoria and Albert Museum. De nieuwe versie die in het Stedelijk wordt gepresenteerd, is groter dan ooit.

Hello Cube

“The Hello Cube” (2012) werd samen met kinderen uit verschillende wijken in Londen ontwikkeld ter gelegenheid van de Yayoi Kusama-tentoonstelling in Tate Modern in Londen. Het werk van Hellicar & Lewis bestaat uit een object, “The Cube”, en uit een projectie die datgene wat in “The Cube” gebeurt laat zien. Door te tweeten naar @thehellocube kun je datgene wat in de Cube gebeurt en op het scherm wordt getoond naar je hand zetten. Je kunt zo je eigen kunstzinnige ervaring creëren.

“Feedback” (2010) is geïnspireerd op lachspiegels die je op een kermis tegenkomt. De software maakt een digitaal beeld, afhankelijk van de bewegingen die iemand maakt. De installatie documenteert de beelden, zodat ze later hergebruikt kunnen worden.

“Somantics” (2010) is een serie van verschillende software modules, bedoeld om autistische kinderen zich bewust te laten worden van de mogelijkheden van hun lichaam, meer zelfvertrouwen te geven en onafhankelijker te maken. De bezoekers kunnen voor de camera bewegen en kijken hoe dit de vormen in de projectie beïnvloedt.

De tentoonstelling “Touch and Tweet!” is onderdeel van de samenwerking tussen het Stedelijk Museum en What Design Can Do en is te zien van 16 mei tot 1 september 2013.

De makers

Daan Roosegaarde (1979) leidt studio’s in Waddinxveen en Shanghai, waarin hij met ontwerpers, programmeurs en technici installaties creëert op het snijvlak van (autonome) vormgeving en technologie, die hij zelf als ‘techno-poëzie’ omschrijft. Een van zijn recente, zeer functionele projecten is Smart Highway, waarbij verf ’s nachts het opgeslagen zonlicht afgeeft, wat de plaatsing van verlichting langs snelwegen onnodig maakt.

De in Londen gevestigde studio van Pete Hellicar (1970) en Joel Gethin Lewis (1980) is gespecialiseerd in het creëren van bijzondere ervaringen. Ze ontwikkelen installaties op eigen initiatief en voor opdrachtgevers in de culturele sector en het bedrijfsleven. Tot hun opdrachtgevers behoren Coca-Cola en de TED conferenties. Ze kregen bekendheid doordat hun installaties altijd in real time zijn en ze open source software ontwikkelen die door iedereen te downloaden is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.