Traditionele bouwstijl met eigentijdse invulling

Nieuws

Traditionele bouwstijl met eigentijdse invulling

Door: Petra Starink | 15-07-2014

Qupus Architectuur uit Utrecht heeft een landelijke woning uit begin 20e eeuw gemoderniseerd. Het huis was gebouwd in een landelijke stijl en is later uitgebreid met een schuin tegen het hoofdgebouw geplaatste aanbouw. De indeling van het huis was onoverzichtelijk en inefficiënt. De opdrachtgevers wilden het uiterlijk karakter van de woning graag behouden, maar deze wel programmatische als technisch moderniseren.

 

Maximale daglichttoetreding

Rond de primaire woonruimte zijn de secundaire woonfuncties in groepen verdeeld en is er een overzichtelijke royale woonruimte met lang zichtlijnen ontstaan. Een aantal ruimtes zijn af te sluiten met dubbele schuifdeuren of wanden. Er is een glazen wand tussen woon en werkkamer geplaatst om de relatie tussen aanbouw en hoofdbouw aan de terraszijde duidelijker zichtbaar te maken. De glazen wand bevordert de daglichttoetreding. De ramen en deuren in de gevelopeningen aan deze zijde zijn vervangen voor transparantere varianten waadoor de bestaande hoofdstructuur gespaard is gebleven maar er meer licht in de woning straalt.

Traditionele bouwstijl met eigentijdse invulling

Om op de verdieping een ruime slaapkamer te creëren zijn wanden, knieschotten en de zoldervloer verwijderd en is de kapconstructie blootgelegd. De badkamer is uitgebreid met een brede dakkapel in de oorspronkelijke stijl. Een traditionele bouwstijl met een eigentijdse invulling, dat is het resultaat geworden van deze renovatie. Door de open plattegrond, veel daglicht en fijne detaillering is er extra nadruk gelegd tussen oud en nieuw.

Projectgegevens:
Ontwerp en bouwbegeleiding: Qupus Architectuur
BVO: 160 m2
Start ontwerp: 1-9-2012
Oplevering: 1-7-2013
Aannemer: Aannemersbedrijf Van Zoelen
Adviseurs: Naked Architecture
Jan Schouten Bouwkundig Adviesburo
Constructeur: Constructiebureau De Prouw
Fotografie: JRimageworks

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
  1. Henk

    Ziet er mooi uit. Jammer dat de architect niet meteen een valbeveiliging langs de trap heeft bedacht.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.