Tramremise wordt Centrum voor Media en Mode

Tramremise wordt Centrum voor Media en Mode

Nieuws
Door: Margriet Brus | 03-12-2012

De oude tramremise in Amsterdam West wordt een centrum voor Media en Mode. Vorige week werd definitief besloten dat de plannen kunnen doorgaan en naar verwachting zal binnen een maand gestart worden met de bouwactiviteiten. De plannen voor de renovatie zijn van de hand van Architectenbureau J. van Stigt.

Sober en doelmatig

Het hallencomplex is historisch een gesloten enclave in de eind negentiende-eeuwse stadsuitbreiding die zich kenmerkt door lange gesloten bouwblokken met monumentale bakstenen gevels aan de straatzijde. Opvallend zijn de kappen met hun slanke polonceau spanten en vrije overspanning van eerst 9, later zelfs (in hal 1) 21 meter. Maar het waren, naast hele ruimtelijke, vooral sobere, doelmatige, degelijke en goedkope gebouwen.

Nieuwe bestemming

De oude tramremise staat al vele jaren te wachten op een nieuwe bestemming. Lang leek het er echter op dat de huidige marktomstandigheden deze ontwikkeling onmogelijk zouden maken. Een combinatie van particuliere financiers, cofinanciering door Stadsherstel en de bouwers Strukton, De Nijs en een aantal van hun toeleveranciers, Architectenbureau Van Stigt en verkoop van onderdelen plus besparingen op de bouwkosten en aankoop van de Passage door Stadsdeel West maakten uiteindelijk de puzzel sluitend.

Start januari 2013

In december starten de voorbereidingen en in januari wordt begonnen met de bouw van de ondergrondse parkeergarage voor auto’s, fietsen en scooters. De eerste activiteiten in het vernieuwde Hallencomplex zullen in het voorjaar van 2014 kunnen plaatsvinden en het complex zal aan het einde van dat jaar gereed zal zijn. Vanaf dat moment kan Tramremise De Hallen uitgroeien tot een buurt‐, stedelijk en gedeeltelijk zelfs landelijk centrum voor Media en Mode.

Al 96% verhuurd

Een belangrijke bijdrage aan het realiseren van het project wordt uiteraard ook geleverd door de toekomstige huurders, waarvan de meeste zich al jarenlang voorbereiden op de komst van hun bedrijf of instelling naar De Hallen. Het gehele complex van de Hallen is nu al voor 96% verhuurd en er zijn meerdere gegadigden voor het invullen van de nog te verhuren ruimten. Meer informatie over het project is te vinden op de website www. Tramremisedehallen.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.