Transformatie Aviodome

Nieuws

Transformatie Aviodome

Door: Petra Starink | 23-04-2018

Aviodome, het voormalige luchtvaartmuseum bij Schiphol krijgt een tweede leven, en komt te liggen in Amsterdam- West aan de snelweg A5. Bij de opening in 1971 was het de eerste geodetische koepel van Europa met een overspanning van 60 meter hoog en 24 meter lang. De koepel is een ontwerp  van de Amerikaanse architect Buckminster Fuller.

In het Aviodome komt de eerste circulaire congreslocatie van Nederland. De zaal biedt ruimte aan 1.000 mensen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafacilitieten gerealiseerd. De locatie heeft een opervlak van 5.000 m2 en is zeer geschikt voor beurzen en congressen. De locatie wordt geëxploiteerd door de TeKa Groep

Transformatie Aviodome

Na de sluiting van het museum in 2003 werd de koepel afgebroken en opgeborgen in zeecontainers. De herbouw geldt als een bouwkundig huzarenstukje. De 70.000 kilogram zware koepelconstructie wordt ring voor ring omhoog gehesen met een kraan, waarna in totaal 1.100 ruitvormige aluminium panelen geplaatst worden.

Duurzaam en gebruikte materialen

“Het Aviodome hoort bij Amsterdam en is straks een echte eyecatcher voor de stad,” zegt initiatiefnemer Timo Kruft van de TeKa Groep. “Het is veel  duurzamer om de koepel een tweede leven te geven. Ook op andere plekken in het pand worden zoveel mogelijk gebruikte materialen toegepast.”

Stadsvernieuwing  Sloterdijk

De herbouw van het Aviodome is een opsteker voor de gemeente Amsterdam, dat grote plannen heeft met het omliggende gebied. De komende jaren verandert het bedrijventerrein Sloterdijk stapsgewijs in een levendig werkgebied met iconische architectuur en (recreatieve) voorzieningen voor werknemers en bezoekers.

Fotografie: Aviodome

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.