Transformatie Expo 2000 paviljoen MVRDV

Nieuws

Transformatie Expo 2000 paviljoen MVRDV

Door: Petra Starink | 13-07-2020

Na 20 jaar krijgt het voormalige Expo-paviljoen dat MVRDV in 2000 ontwierp voor de Wereldtentoonstelling in Hannover een nieuwe bestemming. Het paviljoen wordt getransformeerd tot innovatieve startup met co-working spaces en aangevuld met twee nieuwe ‘getrapte’ gebouwen. In deze nieuwbouw zijn herkenbare elementen verwerkt uit het Expo-paviljoen zoals de cascade-trappen, waardoor de drie gebouwen een herkenbare eenheid vormen.

Gestapeld landschap

In plaats van een uitwaaierend gebouw dat het volledige terrein zou beslaan, ontwierp MVRDV in 2000 een toren van zes gestapelde Nederlandse landschappen. Bij de huidige transformatie vormt het ‘gestapelde landschap’-concept nog steeds het uitgangspunt. In het gerenoveerde paviljoen komen straks kantoren, flexibele werkplekken en vergaderzalen. De renovatie gebeurt met veel respect voor het oorspronkelijke ontwerp: bij de transformatie blijven zoveel mogelijk kenmerken van het originele paviljoen behouden.

Bos op derde verdieping

De ‘duinen’ op de begane grond worden omgevormd tot ontmoetingsplek met kleine cafés en expositieruimtes. De eerste verdieping – waar kassen stonden – heeft zijn strakke en rechtlijnige indeling behouden. De voormalige plantpotten zijn op de tweede verdieping van glas voorzien om ze geschikt te maken als vergader- en werkruimtes. Andere elementen die behouden blijven, zijn het bos op de derde verdieping en de opvallend brede buitentrappen. Het dak met de koepel krijgt opnieuw een restaurant.

Geglazuurde witte bakstenen

De nieuwbouw bestaat uit een groot en een kleiner gebouw, beide met bijzondere gevel van geglazuurde witte bakstenen, die afhankelijk van de lichtval steeds weer voor een andere aanblik zorgt. In het grote gebouw komt studentenhuisvesting, het kleine doet dienst als parkeergarage en kantoren. Het idee van de gestapelde landschappen keert terug in de getrapte daken met kleurrijke terrassen. Deze terrassen hebben elk een eigen functie; er zijn tuinen, buitensport-locaties, studieplekken en zelfs een bioscoop. Glas speelt als materiaal een hoofdrol, met als doel om het open karakter van zowel nieuwbouw als het originele paviljoen te benadrukken.

Baanbrekend ontwerp

‘Het is voor ons interessant om terug te keren naar zo’n vroeg en baanbrekend ontwerp uit ons oeuvre en daar opnieuw iets mee te doen,’ zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. ‘Het oorspronkelijke paviljoen was een unieke installatie en statement in een, het mooie is dat we er nu een heel praktische uitwerking aan geven. De structuur van het gebouw is grotendeels herbruikbaar, met dank aan de combinatie van hoge plafonds en de bijzondere ruimtes. Hierdoor kunnen we er een goed werkend gebouw van maken terwijl we toch het experimentele karakter van het Expopaviljoen in ere houden.’

Studentenhuisvesting

De studentenhuisvesting telt negen verdiepingen en krijgt 370 kleine appartementen met Franse balkons. In de kelder is een fietsenstalling. Van het zes verdiepingen tellende gebouw worden de eerste drie als parkeergarage gebruikt voor bezoekers en werknemers van de bovenliggende kantoren. Na de Expo 2000 waren er talloze plannen voor het Nederlands paviljoen, maar die vielen in duigen door de verslechterde economische situatie. Met de groei van de universiteit en het ontstaan van een nieuwe woonwijk in de buurt is er een nieuwe dynamiek ontstaan in dit deel van Hannover.

De renovatie van het Expopaviljoen gebeurt in opdracht van iLive Expo Campus, een joint venture van Die Wohnkompanie Nord en Micro- appartementen ontwikkelaar iLive.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.