Transformatie flats in Jette Brussel door Atelier Kempe Thill

Transformatie flats in Jette Brussel door Atelier Kempe Thill

Nieuws
Door: Petra Starink | 09-02-2015

Atelier Kempe Thill heeft de Europese prijsvraag gewonnen voor de transformatie van twee appartementsblokken in het district Jette in Brussel. De twee appartementsblokken liggen in een groen stedelijk district met een parkachtige omgeving van de agglomeratie Brussel vlak bij enkele sportvoorzieningen. In de besloten prijsvraag waren 5 kandidaten betrokken bij de opgave.

Modernisme uit de jaren 50

De bestaande gebouwen gelden als goed ontworpen voorbeelden van het modernisme uit de jaren ’50 met genereuze gevelelementen in prefab beton in combinatie met elegante stalen buitenschrijnwerk. De opdrachtgever wilde deze kwaliteiten behouden ondanks de sterke impact die de renovatie zal hebben op de thermische isolatie naar   hedendaagse standaard.Het concept neemt als startpunt het herinterpreteren van de bestaande architectuur.

Prefab betonelementen

De façade  zal opnieuw worden geïsoleerd en ingepakt worden met nieuwe prefab betonelementen in combinatie met nieuwe ramen met ruime glasvlakken en sterk gearticuleerde raamkaders om tot een nieuwe architecturale lezing van de gebouwen te komen.

Om terug tot een elegante gevel te komen is , paradoxaal, de gevel gesimplificeerd en robuuster. Om deze architectuur te behouden dient ze in feite ontmanteld en herschapen te worden. Kleur, dikte en belijning van het beton draagt bij aan een herinterpretatie van het decoratieve patroon van de originele gevel. Om terug te komen tot een elegante gevel van het oorspronkelijke gebouw wordt de gevel paradoxaal, gesimplificeerd en robuuster gemaakt.

Projectgegevens

Locatie : Jette (agglomeratie Brussel), België

Opdrachtgever: SLRB-Foyer Jettois

Architect: Atelier Kempe Thill

Co-architect:  : Canevas, Liège

Stabiliteit & technieken: Greisch, Liège

Adviseur : Gérald Lédant, University Catholique de Louvain

Project : renovatie en herwaardering van twee woonblokken

Status : 1e prijs besloten wedstrijd 2014, commissie 2014

Beeld: Atelier Kempe Thill

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.