Transformatie kantoorgebouw tot opvang

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Transformatie kantoorgebouw tot opvang

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-11-2023

Een kantoorpand aan het Herculesplein in Utrecht is in augustus door 268 Oekraïense vluchtelingen in gebruik genomen als opvanglocatie. De benodigde inpandige transformatie is gerealiseerd en begeleid door Rijpstra Versseput Architecten. De opvanglocatie is in principe voor een periode van twee jaar.

Het uitgangspunt was om het bestaande kantoorpand te herbestemmen om de vluchtelingen veilig te huisvesten in slaap- en woonvertrekken. Oekraïnse vluchtelingen verblijven niet de gehele dag op locatie, zij gaan werken en zijn zelfstandig. Daar is het ontwerp dan ook op afgestemd.

Kleurgebruik

Zo fungeert iedere verdieping als een eigen ‘community’. Dat idee wordt ondersteunt door een onderscheidend kleurenplan per verdieping in warme kleuren. Per verdieping zijn er slaapkamers, een keuken, woonkamer, sanitair, studieruimte en voorzieningen voor wassen/schoonmaak gerealiseerd. Op de begane grond zijn de ondersteunende facilitaire ruimten ondergebracht evenals een woonfunctie voor mindervaliden.

Verder voorziet het ontwerp in een totale verwijdering van de bestaande inbouw. Hiermee ontstond de mogelijkheid om een volledig nieuwe indeling te realiseren, geschikt om in te wonen. Dit inclusief een volledige nieuwe installatie met als resultaat een gezond en hygiënisch leefklimaat volgens de huidige normen.

Exterieur

De cortenstalen luifelbekleding met de nieuwe belettering benadrukt krachtig het gezicht van deze nieuwe huisvesting voor vluchtelingen in onze Nederlandse samenleving.

Rijpstra Verssepunt Architecten: ‘Met onze achtergrond als betrokken architecten en ervaring met maatschappelijk gerelateerde projecten wilden wij ons inzetten voor het creëren van een leefomgeving die de gebruikers kunnen ervaren als een thuis. Deze eis, die wij als architect aan het programma hebben toegevoegd, mocht absoluut geen invloed hebben op de financiële investering, maar moest voortkomen uit een inspanning op ontwerpniveau. Je inleven in de betekenis van opvang voor de bewoners is van essentieel belang.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.