Transformatie Kuiperijmuseum tot school

Nieuws

Transformatie Kuiperijmuseum tot school

Door: Petra Starink | 31-03-2021

Het Kuiperijmuseum, een recente uitbreiding van de Molen van Sloten aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder moest door economische omstandigheden sluiten. Het bleek het perfecte ‘schoolhuis’ voor twee scholen uit de regio die op zoek waren naar nieuwe huisvesting. In opdracht van de school LIFE! (Learning In a Free Environment) en Stichting Molen van Sloten maakte Serge Schoemaker Architects een ontwerp voor de verbouwing van het museum. Verwacht wordt dat de transformatie deze zomer gereed is.

Transformatie ingezet op kleur en beleving

Het museumgebouw heeft de vorm van een traditioneel dijkhuis en bestaat uit drie bouwlagen. Het souterrain is een betonbouw, de daarboven gelegen verdiepingsvloer en dakkap zijn van hout. Er wordt bij de herbestemming door Serge Schoemakers Architects ingezet op een contrast in kleur en beleving tussen het souterrain, de parterre en de zolder.

Begane grond wordt opgedeeld in kleine groepsruimten

De voormalige expositiezaal op de begane grond zal ten behoeve van de functiewijziging worden opgedeeld in kleine groepsruimten. Het ontwerp voorziet in een centrale ontsluiting, waarbij de binnenwanden van de gang zich meanderend om de bestaande houten spanten bewegen. De bestaande draagstructuur van het museum wordt zo in takt gelaten en tegelijkertijd integraal onderdeel van het ontwerp. De meanderende vorm zorgt voor een ruimtelijk effect en bredere, functionele zones in de gang.

Indeling kan ongedaan worden gemaakt

Het vermijden van aansluitingen tussen de bestaande en nieuwe structuur levert nog een voordeel op: de indeling kan ook weer ongedaan worden gemaakt, zonder teveel sporen achter te laten. Om een snelle realisatie mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van de kruimelregeling, die voorschrijft dat de functiewijziging na uiterlijk 10 jaar weer ongedaan wordt gemaakt. Daarom zullen de nieuwe binnenwanden worden geproduceerd van demontabele, prefab wandelementen met een milieuvriendelijke vlaskern. De wanden worden met leemstuc en leemverf afgewerkt.

Bestaande houten spanten in het zicht

De doorlopende raampartijen boven de nieuwe binnenwanden zorgen voor een optimale daglichttoetreding en laten de bestaande houten spanten zoveel mogelijk in het zicht. De vele ramen garanderen licht en lucht in het schoolgebouw evenals een ruimtelijk gevoel, zonder dat de kinderen tijdens de les kunnen worden afgeleid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.