Transformatie Lichttoren Eindhoven compleet

Transformatie Lichttoren Eindhoven compleet

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2009

Gisteren is de Lichttoren in Eindhoven officieel geopend. De Lichttoren behoort tot de top van het industriële erfgoed dat Philips letterlijk heeft nagelaten aan de stad. De toren is getransformeerd tot een gebouw met een vloeroppervlak van 45.000 m2 waarin gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt.

Onder andere 177 koop en huurlofts in verschillende segmenten, een café-restaurant, een wellnesscentrum, winkels en kantoorruimten bevat het herontwikkelde Rijksmonument. Aan de bestaande Lichttoren is zo’n 15.500 m2 nieuwbouw toegevoegd. De nieuwbouwdelen telt zeven bouwlagen tellen zeven en tien bouwlagen uitgevoerd in donkere contrasterende baksteen. Hier zijn woningen, winkels en een hotel gevestigd.

Bijzondere architectuur
De Lichttoren speelt een centrale rol in de meer algemene transformatie van Eindhovens ‘Westcorridor’. Het pand vormt de onmisbare schakel tussen het centrum van de stad en het even verderop gelegen Strijp S, het immense Philips-complex dat geleidelijk wordt teruggegeven aan de stad en dat Eindhoven als nieuw stadsdeel zal moeten omarmen.

Het complex was een van de eerste grote productievestigingen van Philips. Met name het helverlichte torentje waar de gloeilampen werden getest, gold als baken van Eindhoven, niet te missen herkenningspunt voor de bezoeker van de stad.

Toen in 1998 het complex kwam leeg te staan, wilde de gemeente het bouwwerk behouden, als symbool voor Eindhovens industriële verleden. Maar ook als monument van bijzondere architectuur, van zowel Beltman als Roosenburg en Scheffer. Met name de betonconstructie volgens het systeem Hennebique, de enorme raampartijen en de hoge ruimten maken De Lichttoren tot een belangwekkend gebouw.

Lichtarchitectuur met LED
Verlichting speelt ook nu weer een belangrijke rol in en om De Lichttoren. Het bestaande monumentale gebouw wordt vanaf maaiveld aangelicht met LED verlichting. Het torentje wordt vanaf het dak (6e verdieping) eveneens met LED verlichting aangelicht.

Het geheel is ontworpen door de lichtarchitecte van Philips Nederland. Aan de binnenzijde van het torentje zorgt een programmeerbare installatie met LED verlichting voor een spannend kleurenspel.

Foto: Norbert van Onna

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.