Transformatie postkantoor

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Transformatie postkantoor

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-06-2022

Rijnboutt en Zecc Architecten presenteren vol trots de projectvideo van Post Utrecht, een iconisch Rijksmonument dat van een postkantoor is getransformeerd tot een multifunctionele bestemming met bibliotheek, winkels en restaurants.

In 2011 sloot het laatste hoofdpostkantoor, de vestiging aan de Neude, haar deuren. Het ontwerp uit 1918 van architect Joseph Crouwel had met een publieksentree aan de Neude en een expeditiehof aan de Oudegracht, een duidelijke voor- en achterkant. Destijds een pragmatische keuze, maar voor de huidige Oudegracht als winkelader niet de best denkbare optie.

Herbestemming

Met de herbestemming is hier verandering in gekomen. Op de plek van het voormalige expeditiehof kreeg het gebouw een tweede voorkant met een nieuwe gevel en entrees voor winkels, een brasserie met uitzicht op het water en een auditorium. Deze uitbreiding is afwijkend vormgegeven, maar in connectie met het bestaande gebouw.

De entree aan de Neude met de centrale hal voor de bibliotheek, is de meest prominente publieksentree gebleven. De herbestemming komt tegemoet aan de wens om een bibliotheek te realiseren als ontmoetingsplek voor de moderne stedeling, een ‘huiskamer voor de stad’.

Oplevering

Post Utrecht is in 2020 opgeleverd en heeft inmiddels haar relevantie bewezen als middelpunt in de stad. De video – gemaakt in opdracht van Rijnboutt (ontwerp Post Utrecht) en Zecc Architecten (interieur en casco ingrepen bibliotheek Neude) door videograaf Stijn Poelstra – toont Post Utrecht volop in gebruik en leidt de kijker door de vele ruimtes van het iconische monument.

De video is hier te bekijken.

Fotografie: Kees Hummel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.