Transformatie Shell-campus Rijswijk door cepezed

Nieuws

Transformatie Shell-campus Rijswijk door cepezed

Door: Petra Starink | 12-08-2019

Het voormalige Shell R&D-campus Kessler park in Rijswijk wordt getransformeerd tot levendig en leefbaar stuk stad met gemengde functies. Architectenbureau cepezed en Kadans Science Partner hebben samen een plan hiervoor opgesteld.

Kantoren omgebouwd tot woningen

De campus is bebouwd met ruim 63.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlak aan kantoren en bedrijfsruimte. Ongeveer de helft daarvan is in de nieuwe plannen bestemd voor zowel start-ups, volwassen partijen als kennisinstellingen. Met onder meer gedeelde functies als een restaurant en vergaderruimten worden verschillende panden geschikt gemaakt als bedrijfsverzamelgebouw. TNO heeft momenteel al een innovatiecentrum voor energie en duurzaamheid op de campus gevestigd; dat past prima binnen de visie gericht op innovatie en kennisdeling. Een deel van de bestaande kantoorgebouwen wordt verder omgevormd tot vooral diverse typen woningen.

Dubbellaagse parkeerkelder

De Shell-campus biedt veel mogelijkheden voor de toekomstige ontwikkelingen. Zo ligt het gebied gunstig naast station Rijswijk en op de kennisintensieve as Den Haag-Delft-Rotterdam. Ook bevat het gebied onder meer een riante, dubbellaagse parkeerkelder. De bebouwing heeft daarnaast een sterke stedenbouwkundige structuur en een hoge bouwkundige kwaliteit met een hoog afwerkingsniveau en een uitstekende staat van onderhoud.

Transformatie in fasen

De transformatie verloopt in verschillende fasen. De eerste daarvan is gericht op het betrekken van de campus bij de stad. Daarvoor worden onder meer de verscholen binnentuinen toegankelijk gemaakt en nieuwe routes door het gebied aangelegd. cepezed ontwerpt voor Kadans momenteel ook het onderzoeksgebouw The Accelerator op het Utrecht Science Park en een nieuw multitenant R&D gebouw op het Bio Science Park in Leiden. 

Fotografie: cepezed

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.