Transformatie Thorbecke toren

Transformatie Thorbecke toren

Nieuws
Door: Petra Starink | 10-12-2014

De ontmanteling van de gevel van de Thorbecke-kantoortoren aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag is begonnen. Het kantoorpand uit 1968 wordt een woontoren naar ontwerp van Rijnbout architecten.

De Thorbecketoren, een ontwerp van architect Piet Zanstra is onderdeel van een complex uit 1968, Op een plint van winkels staat een compositie van drie volumes: de Treubflat, de Thorbecketoren en een restaurantpaviljoen. Bovenop de winkels kan men parkeren.

Bij het ontwerp voor de woontoren wordt het oorspronkelijke concept gerespecteerd, zegt architect Frederik Vermeesch. ‘We hebben inspiratie opgedaan door Zanstra’s oeuvre heel goed te bestuderen. De toren behoudt de krachtige uitstraling en verzoent die met de verfijning en kwaliteit die wonen vereist.’ De transformatie is gebaseerd op de bestaande gebouwstructuur. De belangrijkste en opvallendste toevoeging zijn de balkons. Deze zijn zo vormgegeven dat de toren verticaal wordt geleed. Hierdoor wordt het gebouw slanker en minder lomp.

Borstweringen in gestraald architectonisch beton

Bij de renovatie wordt de huidige gevel geheel vervangen. Om aan te sluiten op het ontwerp van Zanstra zullen gelijksoortige materialen worden toegepast. Details en kozijnen worden uitgevoerd in aluminium (gepoedercoat in een warme antracietkleur), de borstweringen in gestraald architectonisch beton in een lichte kleur. De borstweringen zijn geen onderdeel van de hoofddraagconstructie en daardoor kunnen ze vervangen worden. De balkons kunnen gemaakt worden door de overcapaciteit in de draagkracht. Dit maakt het ook mogelijk om twee bouwlagen toe te voegen. Vanuit de woningen kijken de bewoners aan de ene kant naar de Noordzee, en aan de andere kant richting Haags stadscentrum.

Energielabel A

Duurzaamheid is steeds een belangrijk uitgangspunt geweest. Het gebouw wordt in zijn geheel hergebruikt. Er wordt dubbel glas, zonnepanelen en energiezuinige LED-verlichting toegepast en de woontoren heeft straks energielabel A. Er komen 116 luxe afgewerkte huurappartementen in het gebouw.Na de symbolische handeling zal de ontmanteling van de oude gevel plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2015. Daarna wordt het pand gerenoveerd. De oplevering wordt verwacht in 2016.

Beeld: Rijnboutt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.