Transformatie Titaan krijgt vorm

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Transformatie Titaan krijgt vorm

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-01-2023

De bouw van de Titaan op het Haagse Binckhorstterrein krijgt vorm! De kozijnen zijn voorzien van glas, de PV-panelen zijn bevestigd en langzaam maar zeker transformeert het gebouw van structuur en kleur. Het voormalig magazijn voor sigaretten en tabak wordt getransformeerd tot levendige broedplaats voor creatieve bedrijven in de maakindustrie – een logische doorstroomplek voor scale-ups vanuit de Caballerofabriek. Daarbij wordt gestreefd naar een zo veel mogelijk circulair en energiezuinig resultaat.

Hoewel het bestaande gebouw over weinig architectonische kwaliteiten beschikte, had het wel een interessante gelaagde gevel en bakstenen plint. Het behouden van deze uitstraling staat aan de basis van het ontwerp. In dezelfde doelmatige architectuurtaal wordt het gebouw opgetopt en afgewerkt met glas en aluminium.

Glazen façade

Aan het entreeplein opent het gebouw zich met een grote glazen façade richting de bezoeker. Rondom het gebouw verwijst een print op de zonnepanelen en het geperforeerde aluminium naar wat zich hier vroeger afspeelde; de opslag van tabak.

“Aan de voorzijde zullen hangplanten zorgen voor schaduw en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit. Ook is er een plan gemaakt om het entreegebied drastisch te vergroenen” geeft project architect Allard de Goeij aan.

Hergebruik

De bestaande solide draagstructuur wordt hergebruikt en waar nodig aangevuld ten behoeve van de uitbreiding; een nieuwe verdieping waarmee de Titaan in totaal ruim 11.000 vierkante meter bedrijfsruimte biedt. Op diverse plekken is het metselwerk van de plint zichtbaar hersteld, zo blijft de evolutie van het gebouw leesbaar.

“Omdat het metselwerk op verschillende plekken erg vervuild was, hebben we ervoor gekozen de plint te voorzien van een bureerlaag. Deze van oorsprong Deense schildertechniek is niet geheel dekkend waardoor de oorspronkelijke rode steen nog zichtbaar blijft. Van dichtbij blijven sporen van het gebouw in het zicht, terwijl het gebouw van een afstand duidelijk tot een samenhangend geheel transformeert”, aldus Allard.

Verlicht hart

Het bestaande gebouw was vrij volumineus en daardoor erg donker in het midden van het pand. Om die reden zijn boven het centrale hart grote daklichten in combinatie met verschillende vides ontworpen zodat het natuurlijk daglicht helemaal tot in de kelder van het gebouw reikt. Binnen de vides zijn verschillende bruggen ontworpen die als flexplekken zijn te gebruiken. De oude dakspanten zijn hergebruikt voor de constructie van het nieuwe dak en ook het hout uit de oudbouw krijgt een nieuwe bestemming als balustrade.

Slim materialenpalet

Tot slot bestaat de gehele nieuwbouw uit een slim materialenpalet. Zowel de oude als nieuwe constructie worden donkergrijs van kleur om het gebouw meer eenheid te geven. Gebruikt hout uit de oudbouw wordt opnieuw ingezet voor de wandbekleding van vergaderruimten. Soms in combinatie met isolatiemateriaal dat is gemaakt van oude spijkerbroeken. De individuele kantoren krijgen grote schuifpuien van staal en glas. Een referentie naar de werkruimtes van de Caballerofabriek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.