Transformatie villa

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Transformatie villa

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-11-2022

Een bescheiden witte villa uit de jaren vijftig in Bergen bleek constructief en bouwtechnisch niet meer te voldoen aan de huidige woonwensen en eisen. Omdat het huis echter zo karakteristiek was, besloten de nieuwe bewoneers – een jong gezin – het te renoveren en uit te breiden in plaats van de woning te slopen.

Space Encounters Amsterdam en Studio Vincent Architecture hebben een ontwerp gemaakt voor de transformatie van dit zogenaamde ‘BD House’. Hierin vloeien cultureel erfgoed, duurzame transformatie en de rijke natuurlijke kwaliteiten van het gebied samen. Met de transformatie en uitbreiding is BD House niet alleen vergroot maar is de woning ook toekomstbestendig gemaakt.

Het huis ligt ingeklemd tussen kustduinen, een dennenbos en het open polderlandschap. De uitbreiding omarmt het bestaande gebouw en opent het naar de tuin, waardoor het gevoel van wonen in het bos nieuw leven wordt ingeblazen. De combinatie van het bestaande volume en dat van de uitbreiding creëert een spel tussen symmetrie en asymmetrie, de rechte lijn en de curve. Een spanning die al aanwezig was in de architectuur van het oorspronkelijke huis.

Inrichting

De eerste verdieping met twee badkamers, een speelkamer, slaapkamers en een logeerkamer is volledig gewijd aan de kinderen. De vleugels met de woonkamer en de slaapkamer voor de ouders zijn op de begane grond gepositioneerd en lopen door tot in de tuin. De genereuze schuifdeuren en overhoekse ramen zetten de ruimtelijke enfilade van het interieur voort in het ontwerp van de tuin en verankeren het bakstenen gebouw in het golvende landschap van zeedennen.

Veranda

In de gebogen veranda die deze vleugels verbindt, is een boom geplant die door het dak van de overdekte veranda steekt en zo de overgang tussen binnen en buiten vorm geeft. De zijkanten van de verandavloer en het uitkragende dak zijn afgeknot door een virtuele bol waarvan het middelpunt zich in het midden van de tuin bevindt. Hierdoor is de villa zowel letterlijk als conceptueel in het landschap ingebed.

Zowel de bestaande villa als de uitbreiding zijn gematerialiseerd in baksteen, maar ze contrasteren in baksteengrootte, kleur en behandeling met elkaar waarmee de verschillende tijdslagen in het project afleesbaar zijn gemaakt. Verder is de gerenoveerde witte villa behandeld met witte en antracietkleurige minerale verf.

De aanbouw, verwijzend naar de architectuur van Sigurd Lewerentz, is gematerialiseerd in gerecyclede donkerbruine bakstenen waardoor het, samen met de brede voegen, een robuuste uitstraling krijgt die in de loop van de tijd zal worden verrijkt door de invloeden van de natuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.