Transformatie voormalig verdeelstation elektriciteit door RoosRos Architecten

Nieuws

Transformatie voormalig verdeelstation elektriciteit door RoosRos Architecten

Door: Petra Starink | 21-04-2020

Een voormalig transformatorgebouw in Dordrecht is met respect voor de rijke historie door RoosRos architecten getransformeerd tot het nieuwe gezondheidscentrum KV13, waarin het artsencollectief Stroom is gevestigd. Bij de renovatie en transformatie is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke karakter behouden en versterkt. Er is gebruik gemaakt van bestaande materialen uit het gebouw. De naam KV13 is een verwijzing naar de oorspronkelijke naam: ‘Verdeelstation elektriciteit 13kV’.

Transformatie en upgraden

Architect Sander Ros, die samen met Stefan de Vos tekende voor het ontwerp, is trots op het resultaat. Hij vertelt: “Bij RoosRos geloven wij in innovatieve en duurzame herontwikkeling. Dus niet slopen en opnieuw beginnen, maar bestaande gebouwen transformeren en upgraden. Gelukkig hadden wij opdrachtgevers die er net zo over dachten en die het aandurfden om onze gewaagde voorstellen te accepteren. Zo zijn we echt in co-creatie met hen tot dit geweldige eindresultaat gekomen.”

Materialen uit gebouw opnieuw gebruikt

Bij KV13 is het industriële karakter behouden door de originele materialen uit het gebouw opnieuw te gebruiken. Zo zijn vloeren hergebruikt en kregen stalen hekken die rond de transformatoren stonden een tweede leven in de spreekkamers van de artsen. In de fitnessruimte bij de fysiotherapeuten geeft een stalen hijsbalk met originele kraan een rauw en stoer accent. Om het concept af te maken is het gebouw ingericht met vintage – dus gerecyclede – meubels.

Open en transparant gebouw

Sander Ros: “Waar gebouwen in de zorgwereld vaak strak en clean zijn, is KV13 een unieke uitzondering. Maar hoewel we de monumentale uitstraling van het gebouw hebben weten te behouden, voldoet het toch aan de hedendaagse eisen die wetgever en gebruikers stellen aan een moderne artsenpraktijk. Zo is een deel van de gevel vervangen door glas en zijn in gesloten ruimtes lichtopeningen geplaatst, wat het gebouw aanzienlijk opener en transparanter maakt. We hebben gerealiseerd dat alle zichtlijnen eindigen op daglicht. Zo kijken gebruikers altijd naar buiten. Op cruciale plekken is bewust een extra vloer achterwege gelaten, zodat de dubbel hoge
ruimtes extra daglicht binnen laten.”

Fotografie: RoosRos Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.