Transparante gelijmde gevelstenen in pui

Transparante gelijmde gevelstenen in pui

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 10-06-2014

Architectenbureau MVRDV heeft een nieuwe gevel ontworpen voor een winkelpand van Swarovski in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, met een chique en transparante uitstraling. De bestaande laat 19e eeuwse bakstenen gevel wordt vervangen door een nagenoeg identieke gevel, maar dan opgebouwd uit heldere, transparante massieve glazen gevelstenen van de Itlaiaanse firma Poesia divisione di Vetreria Resanese S.p.a. De stenen meten 24,7 x 11,6 x 5,3 cm en worden gelijmd tot ‘metselwerk’. Onder leiding van professor Rob Nijsse zijn op de TU Delft bouwfysische en constructie-technische aspecten van de gevel proefondervindelijk onderzocht (zie film). Vanuit de resultaten van de proeven verzorgt ABT de engineering van deze bijzondere glazen gevel. Naar verwachting gaat de winkel in december 2014 open. Eerder maakte MVRDV een volledig glazen gevel in Schijndel.


Bekijk de film van de proeven op de TU Delft met de glazen bakstenen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
  1. Frank

    Ik mag hopen dat ze er een ouderwetse maquette van gemaakt hebben plus een uitgebreide lichtstudie en niet alleen een artist impression en een rendering met diffuus licht. Ik voorzie in ieder geval dat deze gevel aanmerkelijk donkerder gaat worden dan voorgesteld, vanwege het feit dat het meeste licht van buiten komt. De gevel gaat voor de helft de blauwe lucht en voor de onderste helft de tegenoverliggende gevel reflecteren. Om echt het transparante effect te verkrijgen zoals dat voorgesteld wordt, zal aan de binnenzijde een enorme bak licht gecreëerd moeten worden. Nou vertrouw ik dat Swarovski voor een deel nog wel toe, maar voor het effect zoals hier gesuggereerd zal het ook nog eens dezelfde kleurtemperatuur als het aanwezige daglicht moeten hebben om niet een saffraangele gevel te krijgen.

    Deze broeikas zal daarnaast op een zomerdag een koeling nodig hebben waar de honden geen brood van lusten, terwijl het personeel desondanks aan de factor 50 mag.

    En dat filmpje moet m.i. de prullebak in en er nooit meer uit komen.

    Reageer
  2. MvD

    Als je het verhaal maar moeilijk genoeg maakt, de TU incl. prof erbij haalt dan kom je met deze tijdelijke kitsch en het vernielen van een bestaand beeld op archituur.nl. Chapeau. Nu de buren nog een geglazuurde gevel voor een snoepjeswinkel, een met door TNO geteste en goedgekeurde bontbekleding op de andere gevel en laat ze de pannen vervangen door gerecyclede kauwgom geoogst van de Amsterdamse stoepen.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.