Triodos Bank wint Nationale Houtbouwprijs 2021

Nieuws

Triodos Bank wint Nationale Houtbouwprijs 2021

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2021

Het grotendeels van hout gemaakte hoofdkantoor van de Triodos Bank in Driebergen is het beste houten gebouw van Nederland. Dat is zowel het oordeel van de vakjury als van het publiek. RAU Architects nam woensdag 24 november dus twee maal de Nationale Houtbouwprijs 2021 in ontvangst.

Huis Canada op IJburg

De uitreiking vond plaats in de Parkzaal van Musis in Arnhem voor een publiek van circa 300 bezoekers. Er werden nog drie andere awards uitgereikt in verschillende categorieën. Het Amsterdamse bureau MAATworks won in de categorie Particuliere houtbouw met een huis op IJburg, Huis Canada. Het is een eengezinswoning met een grote logeerruimte ten behoeve van regelmatig overkomende Canadese familie. De jury prijst het state-of-the-art niveau en de doordachte manier waarop dit huis ontworpen en geconstrueerd is met CLT (kruislaags verlijmd hout) en andere biobased materialen.

Entreegebouw Koning Willem 1 College Den Bosch

De award in de categorie Zakelijke houtbouw, waar ook het bankgebouw onder viel, werd gewonnen door het Entreegebouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch, een ontwerp van De Nieuwe Architecten uit Utrecht. De mbo-school, een roc, is nu enorm veel zichtbaarder geworden met een vijf verdiepingen hoog gebouw waarvan de draagconstructie helemaal van hout is. De jury: ‘Een gedurfde constructie… waarin de houtbouwconstructie voor een grote groep gebruikers ook belangrijke inspiratie en leerstof vormt’

Bassischool Het Epos Rotterdam

In de categorie Seriematige houtbouw ging de award naar basisschool Het Epos in Rotterdam. Een concept van SeARCH Architects en aannemer De Groot Vroomshoop. Deze geheel houten school van twee verdiepingen plus gymzaal is nadrukkelijk bedoeld als tijdelijk omdat binnenkort flinke groei wordt voorzien. Dan zal de school worden gedemonteerd en op een nieuwe plek worden herbouwd en uitgebreid. De hele gebouw is gemaakt van houten modules die aan elkaar gekoppeld worden en op elkaar gestapeld.

Triodos Bank door RAU

De bijzondere vormgegeven Triodos Bank in Driebergen, waar naast de vloeren en plafonds ook de trappenhuizen van hout gemaakt zijn, is volgens de jury een logische winnaar: ‘Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast, op een binnen het concept logische en efficiënte manier.’

Het publiek kon de afgelopen maand zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet, gevolgd door Huis Canada en het houten flatgebouw Stories in Amsterdam Buiksloterham.

Prijsuitreiking tijdens Houtdag

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Houtdag, een congres over houtbouw met nationale en internationale sprekers. De Houtdag en de Nationale Houtbouwprijs zijn een initiatief van het onafhankelijke vakblad Het Houtblad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.