TU Delft bouwt zonnehuis voor Solar Decathlon

TU Delft bouwt zonnehuis voor Solar Decathlon

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-04-2011

In september 2012 vindt in Madrid de tweede Europese versie van de Solar Decathlon plaats. Twintig universiteiten strijden tegen elkaar. Degene die het beste huis ontwikkelt en bouwt dat zichzelf voorziet in energie is de winnaar. TU Delft doet in Madrid mee met hun ReVolt House.

Competitie
Het concept voor de Solar Decathlon is afkomstig uit de Verenigde Staten. Sinds 2002 wordt in Washington DC tweejaarlijks een Solar Decathlon georganiseerd. De Spaanse overheid organiseert sinds 2010 de Europese versie. Aan de inzendingen voor de competitie worden een paar eisen gesteld. Zo moeten de huizen zelfvoorzienend zijn in energie, moet er gebruik worden gemaakt van zonne-energie en moet het energiegebruik zo efficiƫnt mogelijk zijn. Op deze manier wil de organisatie de aandacht vestigen op het verminderen van energieconsumptie en wil het de vraag naar energiebesparende technieken vergroten.

De volledig bewoonbare huizen worden tijdens de competitie getoetst op verschillende criteria. Hier wordt niet alleen gekeken naar de gebruikte technieken, maar ook naar de architectuur en de rendabiliteit in de huidige huizenmarkt. Het moet kortom ook wat opleveren. In de aanloop naar september 2012 moeten universiteiten hun concept promoten en zelf sponsoren werven. Kingspan Duurzame Bouwsystemen is de eerste sponsor die op basis van haar duurzaamheidsstrategie dit initiatief financieel en intellectueel ondersteunt.

ReVolt House
Met het ReVolt House heeft de TU Delft een uniek concept in handen. Het is namelijk een drijvend huis, helemaal in lijn met de Nederlandse gedachte om woonwijken op het water te bouwen. Voor het ontwerp combineert de TU drijvend vermogen met een roterende beweging. Gedurende de dag draait het huis met het zonlicht mee. Bewoners kunnen dan ’s ochtends baden in het ochtendlicht en ’s avonds dineren in de laatste zonnestralen. Daarnaast verstrekt de reflectie op het water het zonlicht, waardoor meer zonne-energie kan worden opgewekt.

Ontwikkeling
Voordat de TU Delft haar huis kan bouwen in Madrid en openstelt voor het publiek, moet er nog een lange weg bewandeld worden. Het concept voor het ReVolt House is in grote lijnen klaar, maar de optimalisatie van de te gebruiken technieken is nog in ontwikkeling.
In april kunt u in het Science Centre Delft kijken naar een expositie over dit concept. Meer inforrmatie is te vinden op Revolthouse.com.

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.