Tuinhuis Almere wint Architectuurprijs Almere 2018

Nieuws

Tuinhuis Almere wint Architectuurprijs Almere 2018

Door: Petra Starink | 20-11-2018

Tuinhuis Almere in de wijk De Wierden ontworpen door Korthtielens architecten heeft de architectuurprijs Almere 2018 gewonnen. De prijs werd bekendgemaakt in KAF door wethouder Hilde van Garderen.  Volgens de vakjury geeft het project een eenvoudig antwoord op actuele maatschappelijke vragen, zowel in Nederland als in de typische New Town Almere.

Juryrapport

Voor de vakjury was Tuinhuis Almere van Korthtielens architecten de onbetwiste winnaar van de Architectuurprijs Almere 2018. Hoe creëer je een woonomgeving van hoge kwaliteit met een laag budget, voor mensen met een kleine portemonnee uit de omgeving? Hoe geef je een dergelijk project een waardige en betrokken landschappelijke inrichting, en hoe creëer je een achtergrond voor een diverse woongroep die sterk genoeg is om de tand des tijds en het daadwerkelijke gebruik te weerstaan, zonder ten onder te gaan aan gevoelige detaillering?

Tuinhuis Almere van Korthtielens architecten

Tuinhuis Almere geeft met haar robuuste maar zorgvuldige materiaalgebruik, haar praktische maar subtiele uitwerking en detaillering, en haar stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing een antwoord op al deze vragen. De architectuur is ondergeschikt aan, maar aanwezig in de effectieve plattegronden en belangrijke buitenruimte.

Projectgegevens Tuinhuis Almere
Project: Tuinhuis Almere
Locatie: Leemwierde 213 – 239 Almere
Architectenbureau: Korthtielens architecten
Jaar realisatie: 2017
Opdrachtgever: Alliantie Ontwikkeling
Teamleden: Gus Tielens, Mike Korth, Wieshant Manna, Bart van der Salm, Luuc Sonke
Aannemer: Friso Aannemingsmaatschappij B.V.
Constructeur: Strackee Bouwadvies BV
Ingenieursburo Meijer & Joustra BV

Leveranciers:
Beton: Prefab beton Soest BV
Houten gevel: Foreco BV
Puien: Intal B.V.
Hekwerken: Dutch Construction Materials B.V.
Tegels interieur: Mosa
Vloeren: Forbo Flooring Systems
Installaties: Reuser Technisch Adviesbureau bv
Fotografie: Stefan Muller

Eervolle vermelding project Bosveld van bureau SLA-Zakenmaker

Een eervolle vermelding van de vakjury was er voor het project Bosveld van bureau SLA- Zakenmaker. Een succesvol woonconcept voor een aantal groepen bewoners van het ‘experiment op de ruimtelijke ordening’ Oosterwold.

Winnaar kinderjury Sixth Avenue

De winnaar van de Kinderjury is Sixth Avenue in het Cascadepark van architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen. De kinderen vonden het gebouw in Poort ‘vooral cool omdat er zoveel verschillende mensen in het complex wonen, van een jong gezin tot ouderen.

Genomineerden

Uit 48 deelnemende ontwerpen nomineerde de jury tien inzendingen. De ontwerpen varieerden van woonhuizen en appartementen tot en met Upcycle Centrum en een sportcomplex. Iedere twee jaar worden de tien beste ruimtelijke ontwerpen die in aanmerking komen voor de prijs, in de schijnwerpers gezet. De 10 genomineerde ontwerpen zijn nog tot 21 december te zien in het KAF (Kunstlinie Almere Flevoland) in Almere.

Vakjury

De vakjury bestond uit Anne Luijten, Frits van Dongen, Titia Frieling, René van Zuuk, Samir Bantal en voorzitter Bas ten Brinke.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.