Tuinzaal Centraal Museum Utrecht open

Nieuws

Tuinzaal Centraal Museum Utrecht open

Door: Jacqueline Knudsen | 03-06-2014

Op 5 juni opent het Centraal Museum in Utrecht de nieuwe Tuinzaal, een nieuwe multifunctionele ruimte die door Soda+ architecten is ingericht in een 19e eeuws entreegebouw van de stallen van de voormalige kazerne aan de Nicolaasdwarsstraat. Hiermee is de eerste fase van de herinrichting van het museum voltooid.

Achtergrond Tuinzaal

In de 19de eeuw was Utrecht een belangrijke garnizoensplaats. Het weeshuis in het voormalige Agnietenklooster maakte in 1830 plaats voor een kazerne, waarbij een stallencomplex werd gebouwd. In 1921 moest de kazerne op zijn beurt weer plaatsmaken voor het museum. De stallen stonden lange tijd leeg, een klein deel werd ingericht als expositieruimte, die de Tuinzaal werd genoemd. In 1987 werden de stallen gerenoveerd en grotendeels ingericht tot museumzalen en er is een nieuwe aula gebouwd, naar ontwerp van architect Mart van Schijndel. Het deel van de stallen aan de Nicolaasdwarsstraat werd ingericht als werkplaats voor de technische dienst van het museum. Deze werkplaats is nu verbouwd tot een multifunctionele ruimte, die vernoemd is naar de voormalige Tuinzaal. Op 5 juni a.s. wordt de nieuwe Tuinzaal opnieuw geopend voor het publiek.

De Tuinzaal beschikt over drie evenementenruimtes voor culturele en zakelijke evenementen. De ruimte is vanuit het museum en vanaf de Nicolaasdwarsstraat te bereiken, en daardoor ook toegankelijk buiten de openingstijden van het museum. De nieuwe Tuinzaal naar ontwerp van Soda+ is fris en modern, maar behoudt de karakteristieke monumentale uitstraling. De ruimte heeft uitzicht op de museumtuin en de Nicolaïkerk.

Volgende fases herinrichting

De verbouwing van het Centraal Museum voltrekt zich in fases, met de opening van de Tuinzaal wordt de eerste fase afgerond. In de tweede fase wordt het nieuwe entreegebied gerealiseerd aan de Agnietenstraat en komt er een brug tussen de Refter en de stallen; daarna zal de horeca grenzend aan de vernieuwde binnentuin openen en als laatste wordt eind 2015 het dick bruna huis opnieuw ingericht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.