Twaalfde editie Amsterdam Light Festival

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Twaalfde editie Amsterdam Light Festival

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-11-2023

Van 30 november t/m 21 januari vindt het jaarlijkse, internationaal toonaangevende Amsterdam Light Festival plaats. Met 24 levensgrote lichtkunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland op bijzondere, fotogenieke plekken langs de Amsterdamse grachten is het festival een enorme technische operatie.

Amsterdam Light Festival zet zich actief in om een jonge generatie te betrekken bij het festival in hun stad en de leerlingen te enthousiasmeren voor (licht)kunst, techniek en erfgoed. Dit doet het festival met een educatieproject voor het primair onderwijs. Meer dan duizend basisschoolleerlingen van zo’n dertig schoolklassen uit heel Amsterdam leren in workshops over techniek, de historische stad, kunst en licht als kunstvorm. Samen met een kunstenaar co-creëren de leerlingen een kunstwerk in de route. Zo maken de leerlingen deel uit van een groot cultureel festival in de eigen stad. Voor het educatieproject werkt het festival samen met het programma Bruggen en Kademuren van de gemeente Amsterdam en de opdrachtnemers die werken aan het herstel van de bruggen en kademuren.

Next Connection

Het thema van het twaalfde Amsterdam Light Festival is kunstmatige intelligentie en technologie. Binnen dit thema werken de leerlingen met kunstenaar Yasser Ballemans aan het lichtkunstwerk Next Connection. Amsterdam is steeds meer een digitale stad, vol met glasvezelkabels. Met de snelheid van het licht communiceren we met elkaar. Juist nu, door de vele digitale verbindingen, is het belangrijk om fysieke contacten niet uit het oog te verliezen. Want wie zie jij en wie ziet jou écht?

Oogcontact is één van de belangrijkste manieren waarop mensen met elkaar communiceren. Kunstenaar Yasser Ballemans nodigt kinderen uit om echt naar elkaar te kijken. Met het kunstwerk Next Connection brengt hij honderden leerlingen van scholen uit Amsterdam samen en verbindt hij ze met licht en ogen. Deze levendige nieuwe kabel functioneert als een feestelijke optocht door de stad en brengt kleur, verbinding en leven.

Workshops en rondvaart

Klassen die meedoen aan het educatieproject krijgen een lesprogramma dat bestaat uit drie workshops en een rondvaart. In de eerste workshop onderzoeken de leerlingen de digitale stad, leren ze hoe glasvezel werkt en kijken ze elkaar in de ogen waarbij ze stilstaan bij verbinding met elkaar en de stad. In de tweede workshop leren ze op een uitdagende en interactieve manier over het ontstaan van Amsterdam, over bruggen en kademuren en alles wat de stad zichtbaar en onzichtbaar met elkaar verbindt.

Bouwpartners van programma Bruggen & Kademuren van gemeente Amsterdam komen de klassen in en vertellen over hun beroep en wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van de fysieke infrastructuur van de stad. Het doel is om de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor technische beroepen én deze leerlingen te betrekken bij een groot cultureel festival in hun eigen stad. De derde workshop gaat over het festival en lichtkunst. De leerlingen worden voorbereid op hun rol als gids bij het bezoek aan het festival. Het educatieproject wordt afgesloten met een rondvaart langs alle lichtkunstwerken samen met de klas en ouders. De kinderen zijn gids en vertellen over het project, hun eigen werk en de andere kunstwerken.

De workshops komen tot stand in nauwe samenwerking met Programma Bruggen & Kademuren en de PBK Academy van gemeente Amsterdam en opdrachtnemers Dura Vermeer, Beens Groep, Count & Cooper, H. van Steenwijk BV, Arcadis, Rutte Groep, Movares, Iv-Infra en Royal HaskoningDHV.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.