Twee BREEAM Awards voor Paul de Ruiter

Nieuws

Twee BREEAM Awards voor Paul de Ruiter

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-03-2019

Het Unilever Global Foods Innovation Centre in Wageningen ontving in Londen twee BREEAM Awards. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp het gebouw. Het project van Unilever en Dura Vermeer is gekozen uit wereldwijde projecten die uitblinken in duurzaamheidsprestatie en innovatie. Naast de Global Design Award in de categorie Commercial Projects ontving Unilever ook de Global Public Award, gekozen door het publiek.

Outstanding ontwerpcertificaat

Het nieuwe pand werd door de jury geroemd om het totaalpakket aan duurzame maatregelen, waar het gehele projectteam van begin tot eind bij betrokken was. In het ontwerp is veel aandacht ingeruimd voor de thema’s gezondheid, flexibiliteit, energieverbruik, materiaalgebruik en circulariteit. Dit resulteerde in een Outstanding ontwerpcertificaat.

Inspirerende werkruimtes

De jury was verder erg te spreken over de inspirerende werkruimtes en de open uitstraling die zou uitnodigen tot innovatie. Het gebouw wordt gezien als een state of the art faciliteit voor gezondere en duurzame voedingsinnovaties en viel ook bij het publiek in de smaak. Het ontwerp van Paul de Ruiter behaalde dan ook de meeste stemmen in de categorie Your BREEAM Award.

BREEAM-beoordeling

De BREEAM-beoordeling van het gebouw vindt plaats door middel van een creditlijst met punten. Voor elke credit zijn duurzaamheidsdoelstellingen gedefinieerd. Jan Roersen is partner bij W4Y adviseurs in Harderwijk en assessor van BREEAM-projecten. Hij heeft het BREEAM-assessment van het Unilevergebouw verricht. “Sinds twee jaar worden aan de materialisatie strengere eisen gesteld dan voorheen. Voor bouwmaterialen wordt het dan ook steeds ingewikkelder om aan de milieueisen te voldoen”, zegt hij.

Secundaire grondstoffen

BREEAM Outstanding stelt als eis voor het thema Afval dat 15% tot 30% van het toegepaste materiaal uit secundaire grondstoffen moet bestaan. In het project is 21.000 vierkante meter kanaalplaat van VBI toegepast. Ze bevatten meer dan 30% secundaire grondstoffen (betongranulaten, vlieggas, hoogovenslakken) en voldoen zo aan de hoogste norm. “Deze Waste-score van hoger dan 30% levert een extra waardering WST2 op in de BREEAM-puntentelling, de zogenoemde Exemplary Performance (EP)”, zegt Roersen.

Peter Musters adviseur VBI

Peter Musters is adviseur bij VBI onder andere op het gebied van duurzaam bouwen. Met Paul de Ruiter Architects en W4Y heeft Musters in kaart gebracht hoe kanaalplaatvloeren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ambitieniveau BREEAM Outstanding. “Het Unilevergebouw bevat 21.000 m2 kanaalplaatvloeren. Bij een gemiddeld utiliteitsgebouw maken constructievloeren 30% tot 35% van alle materialen uit. “De impact van vloeren op de duurzaamheid van een gebouw als Unilever is dus fors.”, zegt Musters.

Milieu-impact constructievarianten

BREAAM Outstanding met een gebouwontwerp halen, verdient uiteraard alle lof. Maar misschien had er nog meer ingezeten. ABT voerde recent een studie uit naar de milieu-impact van constructievarianten van vloeren om in een vroegtijdig stadium te kiezen voor een duurzame vloer. De constructie bepaalt namelijk meer dan de helft van de milieu-impact van de materialen van een gebouw. Het grootste deel daarvan komt uit de vloer.

Ontwerpen verduurzamen

Wil je dus je ontwerpen verduurzamen, dan is het interessant om te starten met je vloerconstructie, aldus ABT.Uit het onderzoek blijkt onder meer dat houtconstructies het best en een betonskelet het slechtst scoort. Voor de betonconstructie is het uitgangspunt een gemiddeld Nederlands betonmengsel. Het toepassen van een ‘groene’ betonsoort, met 100% hoogovencement (CEMIII) kan reductie opleveren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.