Twee scholen winnen Rotterdam Architectuurprijs

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Twee scholen winnen Rotterdam Architectuurprijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-06-2023

Uit de 38 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs een selectie samen van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in beeld brengen. Daaruit wees zij de winnaar en twee eervolle vermeldingen aan. Ook het publiek kon een keuze maken. Begin juni werd de einduitslag bekend gemaakt: Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de publieksprijs. De eervolle vermeldingen gingen naar het Getijdenpark Eiland van Brienenoord en woningbouwproject The Hudsons.

Met groot genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2023 uit aan het team van het Zuider Gymnasium met opdrachtgever BOEi, bouwer Burgy Bouwbedrijf, gebruiker het Zuider Gymnasium, en ontworpen door Molenaar & Co. Architecten.

De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen. ‘Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet’, stelt zij. ‘Doordat structuur en kwaliteiten van het bestaande poortgebouw als uitgangspunt zijn genomen, bleven hier niet alleen de aanblik, maar ook veel historische karakteristieken van de architectuur behouden.’ Daarmee biedt het Zuider Gymnasium nu ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’.

Publieksprijs

De publieksprijs werd uitgereikt aan de Fridtjof Nansenschool, een ontwerp van BDG Architecten dat in opdracht van BOOR werd gerealiseerd door bouwer BM Houwelingen, met grote betrokkenheid vanuit het team van de school. Het publiek is enthousiast over de manier waarop de Fridtjof Nansenschool bijdraagt aan een groter bewustzijn van energie en natuur.

De zonnepanelen in de glazen overkapping werpen bij zonnig weer een schaduwpatroon op de tribunetrap en maken zo de winning van zonne-energie zichtbaar en ervaarbaar voor de leerlingen. Rondom de school is een natuurlijke, onverharde omgeving gemaakt waar de kinderen kunnen spelen met planten, water, boomstammen en modder. ‘De school is erin geslaagd om een ruimte te creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, breder dan taal en rekenen, ontdekkend, samenspelend en werkend in verbinding met de natuur’ schrijft een van de stemmers.

Eervolle vermeldingen

De eerste eervolle vermelding was bestemd voor het Getijdenpark Eiland van Brienenoord. Met dit project heeft de gemeente Rotterdam als opdrachtgever en ontwerper volgens de jury ‘de rivier als eeuwenoude levensader en ecosysteem midden in de stad, zichtbaar en beleefbaar gemaakt’. Het publiek ziet het park als ‘een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe relatie tussen stad en rivier.

De tweede eervolle vermelding van de vakjury ging naar woningbouwproject The Hudsons van Orange Architects. De jury prijst het project om de wijze waarop het een waardevolle nieuwe tijdlaag toevoegt aan de wijk Bospolder-Tussendijken. Met een getrapte opzet van openbaar naar privé en semi-openbare straatjes die het Dakpark en de wijk verbinden, voegt het zich aandachtig en respectvol in zijn context en voegt het belangrijke woonkwaliteiten toe.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.