Twee winnaars AM NAi prijs 2010

Twee winnaars AM NAi prijs 2010

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-12-2010

De AM NAi Prijs is dit jaar uitgereikt aan twee architectenbureaus. Atelier Kempe Thill won de prijs voor het project Hiphouse in Zwolle, concrete won met citizenM in Amsterdam. Beide projecten maken op intelligente maar uiteenlopende wijze zeer efficiënt gebruik van de ruimte.

CitizenM van concrete is een hotel met 215 kamers op een plint met 500m2 publieke ruimten. CitizenM is een slimme vernieuwing van de hoteltypologie. De geprefabriceerde kamerunit vormt de bouwsteen van het hotel. Het concept erachter is affordable luxury.
Comfort en duurzaamheid spelen daarbij een grote rol.

Hiphouse van Atelier Kempe Thill is een sociaal woningbouwproject in Zwolle dat laat zien dat met een minimum aan middelen maar een maximum aan vasthoudendheid en vakmanschap, ruimtelijke kwaliteit gecreëerd kan worden. Het is een expliciete en existentiële benaderingswijze van wat architectuur zou moeten zijn: terwijl iedere vorm van opsmuk verdwijnt, blijft de ruimte zijn kwaliteit behouden en is zelfs genereus.

Publiekswinnaar
Via de website van het NAi heeft het publiek de afgelopen tijd kunnen stemmen op de genomineerde projecten. Parksite van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten, een woonhuis in het centrum van Rotterdam, is met 9477 van de in totaal 22.187 stemmen de winnaar van de AM NAi publieksprijs 2010.

CitizenMCitizenM

AM NAi Prijs 2010
Deze lustrumeditie dient zich aan op een moment dat het economische en creatieve klimaat door de economische omstandigheden, regelgeving en steeds complexere bouwprocessen sterk onder druk staat. Nu meer dan ooit wil de AM NAi Prijs de potentie van de jonge architect voor het voetlicht brengen, hun positie versterken en een geloof in de noodzaak van experiment onderstrepen.

Deze tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw dat in de voorgaande twee jaar is gebouwd door een architect jonger dan 40 jaar, is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. De genomineerde projecten worden opgenomen in de collectie van het NAi.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.