Twee winnaars World Sustainability Center

Twee winnaars World Sustainability Center

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2009

Zowel KOW Architecten in Den Haag als Kraaijvanger Urbis uit Rotterdam hebben de eerste prijs gewonnen van de deeënprijsvraag voor het ‘World Sustainability Centre Afsluitdijk’. Voor de prijsvraag kwamen 80 inzendingen binnen. Het initiatief van het ‘World Sustainability Centre Afsluitdijk’ komt van de Stichting Duurzaamheidscentrum, samen met TU Delft en het Cartesius Instituut. Dit ter voorbereiding op de besluitvorming van het kabinet in het voorjaar van 2010 over de Toekomst van de Afsluitdijk.

Ontwerpen
Kraaijvanger Urbis ontwierp onder de noemer ‘Changing Perspectives’ vijf losstaande paviljoens die onder invloed van het getijde, de golven en de wind van plaats veranderen. Het omringende landschap gaat zo deel uitmaken van de tentoonstellingen die in de paviljoens worden gehouden.

De volumes zijn 1000 m2 groot. Doordat alle technische installaties en bergruimten in de ‘boeg’ geconcentreerd zijn onder het waterniveau, krijgt elk paviljoen twee verdiepingen van 400 m2 en een derde van 150 m2.

Changing Perspectives - Kraaijvanger Urbis Changing Perspectives – Kraaijvanger Urbis


Het ontwerp van KOW ‘BiLinear’ laat een lineair duurzaamheidscentrum zien dat ‘energie, afval, waterzuivering, voedselproductie en mobiliteit aaneen combineert tot een seriegeschakelde cyclus. Het centrum wordt zo een openluchtmuseum voor duurzaamheid en versterkt de identiteit van de plek.’

De noodzakelijke verhoging van de Afsluitdijk schept ruimte voor een langgerekt bezoekerscentrum dat diverse programma’s in zich op kan nemen. Zo kan het anticiperen op de actualiteit van duurzame ontwikkelingen.

BiLinear - KOW Architecten BiLinear – KOW Architecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.